Головна Новини Суспільство події Блокада кордону: про що говорить позиція польської влади та як вчинити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокада кордону: про що говорить позиція польської влади та як вчинити Україні

Зараз у Польщі більше політиканства, ніж усвідомлення глибини проблеми, зміни парадигми

23 лютого 2024, 13:17 comments2835
Поділіться публікацією:

Польська сторона відхилила пропозицію України зустрітися на кордоні для врегулювання питань із її блокуванням польськими фермерами. Причому це зробили як на рівні президента Анджея Дуди, так і на рівні прем'єр-міністра Дональда Туска. Мовляв, краще зустрітись у Варшаві, причому чомусь аж 28 березня. Про що свідчить така позиція керівництва Польщі? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Блокада кордону: про що говорить позиція польської влади та як вчинити Україні

Блокада кордону. Фото з відкритих джерел

Україна стала жертвою цілої низки негативних трендів

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук із жалем зазначає, що позиція нинішнього уряду Польщі (коаліційного, на чолі з "Громадянською коаліцією" Туска, куди також увійшли "Третій шлях" (альянс "Польщі 2050" та Польської селянської партії) і "Ліві"), як і попереднього, з представників партії "Право і справедливість" (ПіС, президент Анджей Дуда також із цієї політсили) дуже опортуністична. За його словами, вона багато в чому зав'язана на чергову виборчу кампанію (навесні у Польщі – місцеві вибори), на вибори до Європарламенту (також цього року). А також відображає низьку якість діалогу між аграрним сектором, власне фермерами – провідними політичними партіями.

"Якщо 20-30 років ви не розмовляєте про якісь структурні проблеми, включаючи умови роботи на ринку, це рано чи пізно вихлюпнеться. Як зараз, – пояснює експерт. – Польські фермери з 2022 року проводили різні акції, закликали владу до діалогу, говорили про наболіле. Але їх ніхто не чув. А зараз це, на жаль, вилилося у те, що заручницею ситуації стала Україна. І зараз там більше – політиканства, аніж усвідомлення глибини проблеми, зміни парадигми".

Свого часу, нагадує Ярослав Романчук, британська прем'єр Маргарет Тетчер, проводячи радикальну реформу вугільної галузі, не дозволила шахтарям влаштовувати бунти, тим самим підставляючи репутацію Великобританії.

"По суті, так мала б діяти в нинішній ситуації і польська влада. Консолідовано. Заривши "сокиру війни" між ПіС та "Громадянською коаліцією". На жаль, цього не трапилося", – констатує експерт.

Як наслідок – Україна стала жертвою цілої низки негативних трендів. Не лише внутрішньопольських.

"Я нещодавно зробив повний розклад ситуації на своїй сторінці у ФБ. Але, якщо коротко, тут сплелися і внутрішньополітичні протистояння в Польщі, і ігри великих міжнародних аграрних баронів, які перетворили Україну на джерело дуже дешевої сільгоспсировини. І вбивчий для фермерських господарств "Зелений курс" (Green Deal) Євросоюзу. І "дірявий" режим імпорту сільгосппродукції, і аграрний протекціонізм. І все це – на тлі політичної та громадянської боягузливості еліт ЄС, а також російської агресії проти України та російської ж агресивної пропаганди на теренах Європи", – наголошує Ярослав Романчук.

У результаті українське зерно, загалом наша аграрна продукція, здобута у буквальному значенні слова потом-кров'ю, зустрічає запеклий опір від тих самих польських фермерів. У той час як Росія вільно продає свою продукцію в ЄС, руйнуючи по ходу тамтешній ринок.

"З боку європейських еліт немає координації, немає спільного бачення, немає зрозумілої стратегії. І поки на словах Україну запевняють у підтримці (у тому числі наших євроінтеграційних устремлінь), насправді навіть прості питання щодо аграрки призводять до жорсткої конфронтації. І замість того, щоб хоча б тимчасово відмовитися від "Зеленого курсу", триває незрозуміла метушня та невиразні заяви", – наголошує експерт.

На жаль, констатує він, ЄС досі не може визнати своїх помилок, у тому числі в ракурсі тих чи інших екологічних стратегій, ухвалених у тому числі під впливом російської "м'якої сили".

Схоже, нам слід робити ставку на свій морський коридор

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев поділився такою думкою:

"Вже не новина, що польський політичний істеблішмент у будь-яких конфігураціях не хоче конфліктувати з фермерами. По суті, ставши на їхній бік барикад, які блокують українсько-російський кордон".

З нашого боку такий підхід виглядає маргінальним, зазначає він. Але для Польщі питання виживання аграрного сектору стоїть гостро. І, схоже, політики так реагують саме тому.

"Схоже, нам слід робити ставку на свій морський коридор. І його максимальне розширення та експлуатацію, враховуючи успіхи ЗСУ щодо протидії російським військовим кораблям у Чорному морі, – зазначає експерт. – Ну, а Польща та в цілому ЄС з економічного погляду втрачатимуть від таких неадекватних дій. Сподіваюся, якийсь консенсус у результаті все ж таки буде знайдено".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому ситуація з Польщею дійшла до такого розпалу: як вирішити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини