Головна Новини Суспільство події Бліцкриг агресора провалився: якою була перша доба російського відкритого вторгнення
commentss НОВИНИ Всі новини

Бліцкриг агресора провалився: якою була перша доба російського відкритого вторгнення

Другу добу триває війна Росії проти України. Ряд міст зазнали ракетних ударів. У різних місцях країни відбуваються бої. Війська РФ атакували з боку Донбасу, Криму та Білоруського кордону

25 лютого 2022, 10:18 comments1354
Поділіться публікацією:

Ми пережили першу добу російського відкритого вторгнення. Які основні висновки можна зробити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Бліцкриг агресора провалився: якою була перша доба російського відкритого вторгнення

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Росіяни "контролюють" лише дороги, якими переміщуються, але перебувають в оточенні українського народу

Головний консультант відділу військової політики Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков наголошує, що день був складний, але бліцкригу у агресора не вийшло. Ворог на всіх напрямках отримав гідну відсіч.

"Якщо характеризувати першу добу російського вторгнення, слід зазначити, що агресор діяв прогнозовано. Спершу було завдано ракетних ударів по військових аеродромах і низці військових частин. Потім – артилерійські удари по прикордонних пунктах. Почався рух ворожої бронетехніки основними магістралями, з націленістю насамперед на Київ. Далі – висаджування тактичного десанту, оперативно-технічного", – пояснює експерт.

За його словами, з моментів, які варто відзначити, – збереження в Україні вертикалі управління.

"Найвище військово-політичне керівництво працює. До нього сходиться вся інформація, за всіма операційними напрямками. Вона аналізується, є розуміння можливих подальших дій Росії далі. Приймаються відповідні контрзаходи", – зазначає Микола Бєлєсков.

Він наголошує, що у зоні проведення Операції об'єднаних сил (Донецька та Луганська області) – ситуація абсолютно контрольована. І по лінії розмежування, і по тій частині українсько-російського кордону на Луганщині, де є певна флангова загроза. Угруповання діє, має необхідні сили та засоби. Ніде противнику не вдалося здійснити прорив, незважаючи на численні спроби.

"Складно у Південному напрямку. Противник, атакуючи з боку незаконного анексованого Криму, підійшов до Херсона. Але під кінець дня були новини, що наші сили перегрупувалися – і відкинули окупантів. Що ЗСУ тримають оборону у районі Мелітополя. Тобто йде сковування просування противника, наносяться контрудари, ми заходимо росіянам у фланги", – розповідає Микола Бєлєсков.

Експерт наголошує, що наші сили завдають ударів на поразку. Активно відбивають атаки супротивника. Він зазначає, що у районі Сум та Чернігова просування агресора зупинено. І те, що росіяни шукають інші місця, щоб пробиватися далі, означає, що вони отримали якісну відсіч.

"Основна боротьба триває навколо Києва, – запевняє Микола Бєлєсков. – Є вклинення противника на Сумщині, Черингівщині, Півночі столиці. Але треба розуміти, що росіяни "контролюють" лише дороги, якими переміщуються. І це вони по суті в оточенні українського народу. Окремо варто зазначити розгром тактичного десанту РФ у Гостомелі. Він мав створити умови для ухвалення військово-транспортної авіації, яка нібито навіть рушила з боку Пскова, щоб посилити наступ на Київ. Це було зірвано. На всіх трьох підступах до Києва – північний напрямок, Харківський та Сумський – триває серйозна боротьба. Але особливий успіх – це саме зрив планів супротивника щодо Гостомелю. Планів, у яких окупанти, схоже, бачили Київ за день. Зрозуміло, що важко, що ми теж зазнаємо втрат. Але ніхто не думав, що ми зможемо відбити всі атаки. Наразі ми сковуємо ворога на підступах до Києва".

При цьому, наголошує експерт, у нас формуються резерви насамперед на Правобережній Україні. Йде мобілізація. Резерви командування може використати на зміцнення оборони Києва та для повної стабілізації ситуації з можливим подальшим відвоюванням тимчасово втрачених позицій.

Путін кинув на розстріл молодих, необстріляних пацанів

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає головним висновком першої доби після російського вторгнення, що бліцкриг, як у Криму, у агресора не вийшов.

"Тактика РФ – завдати спочатку ракетних ударів, створити паніку, вдалося лише частково. Паніка, зрозуміло, є. І багато ракет, на жаль, досягли цілей. Але деморалізувати українців агресору не вдалося. Ми захищаємо – і робимо це гідно", – наголошує експерт.

За його словами, російські втрати після першої доби у рази перевищують українські. Адже щоб захопити таку величезну країну, агресор має мати перевагу в 3-4 рази. Чого немає. Як і відповідної мотивації. На відміну від нас, які захищають свою землю.

"Народ вже трохи відходить від першого шоку. І паніка починає переходити в гнів та злість. Думаю, за добу-дві навіть ті, хто був налаштований позитивно до Росії, вже тихо, а то й голосно почнуть її ненавидіти. Тобто формується масова ненависть українців до Росії, до Путіна – за загиблих, поранених, за розбиті будинки та долі. Достатньо одного разу переночувати в метро через обстріл – і ти розумієш, як добре жилося без "русского мира". І точно не захочеш жити у ньому. Це все робить населення більш мобілізованим, агресивнішим, а значить – і більш мотивованим. Тобто територіальна оборона тільки розростатиметься, підкріплюючи наші ЗСУ", – наголошує Олександр Антонюк.

Він наголошує, що на кожному напрямі Путін отримує по зубах. Десь – більше, десь – менше. Але отримує.

"Навіть хлопці, які загинули на острові Зміїний, не здалися. На відміну від російських солдатів, які легко здаються у полон. До речі, видно, що Путін кинув на розстріл молодих, необстріляних хлопців. Про це потрібно говорити на весь світ, про це мають чути російські матері", – упевнений експерт.

Не сумніваючись, що ми вистоємо, він зазначає, що від західних партнерів точно хотілося б більше підтримати.

"Так, вони дуже допомогли нам із сучасним озброєнням. І за це – величезне спасибі. "Джавеліни" та "Стінгери" роблять свою роботу. І роблять дуже добре. Але як сказав Зеленський у черговому зверненні, ніхто з тих, до кого він звертався, не готовий пліч-о-пліч з нами воювати проти Путіна. Це гірка правда, – визнає Олександр Антонюк. – Але це не означає, що ми маємо здатися. Тому що зараз триває боротьба за саме існування України як незалежної держави. А не через те "існування", яке нам хочуть нав'язати ззовні. Тому ми зобов'язані вистояти. І бачачи, як розростається наша тероборона, як мужньо борються наші військовослужбовці – це надихає. Нам важливо витримати добу, дві, три, коли нас особливо "прасуватимуть". А далі ми перейдемо до "окопної війни". І що довше триватиме ця військова кампанія, то більше в нас шансів на успіх. І, звісно, ми продовжимо тиснути на Захід. Нагадуючи йому про кров, справжні цінності та справедливість".

Також видання "Коментарі" повідомляє — Антон Геращенко розкрив плани ворога на 25 лютого.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини