Головна Новини Суспільство події Більшість українців не хочуть назад у СРСР: чому росіяни мислять інакше – чого досяг Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Більшість українців не хочуть назад у СРСР: чому росіяни мислять інакше – чого досяг Путін

Ментальність українців та росіян – відрізняється. Якщо для росіян авторитаризм, домінанта державних інтересів над інтересами його громадян, що характерно для СРСР – виправдані, то для українців вони – неприйнятні

28 грудня 2022, 14:45 comments2473
Поділіться публікацією:

87% українців не прагнуть відновлення СРСР, що розвалився 1991-го, а був створений 100 років тому, 30 грудня 1922-го. Такі дані демонструє недавнє опитування соціологічної служби Центру Разумкова. Чому ми в цьому плані розлучилися з радянським минулим куди легше, ніж росіяни, багато з яких, включаючи їхнього маніяка-ватажка, марять відновленням СРСР у тому чи іншому вигляді? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Більшість українців не хочуть назад у СРСР: чому росіяни мислять інакше – чого досяг Путін

Українці не прагнуть відновлення СРСР. Фото: з відкритих джерел

Путін без пряника, виключно батогом, намагався загнати в СРСР-2 не лише росіян, а й сусідні з РФ держави

На думку голови правління Центру стратегічних досліджень Павла Жовніренка, у тому, що українці розлучилися з радянським минулим значно швидше, ніж росіяни, є дві причини.

"Перша – внутрішньоросійська. Путін, дорвавшись до влади, практично одразу заявив, що розпад СРСР є найбільшою геополітичною катастрофою минулого століття. І вся російська пропаганда з того часу була спрямована на ностальгію за Радянським Союзом. На те, що його можна відновлювати. Росіян свідомо повертали у минуле. Таким чином, йти в демократичне майбутнє, постійно зітхаючи про те, "яким він хлопцем був", це СРСР, виявилося неможливо", – пояснює експерт.

Друга причина, вважає він, полягає в тому, що Путін без пряника, виключно батогом, намагався загнати в СРСР-2 не лише росіян, а й сусідні з РФ держави — колишні радянські республіки.

"Але все це має зворотний ефект, – наголошує Павло Жовніренко. – Соціологія показує, що якщо зараз у СРСР не хочуть 87% українців, то у 2000 таких було 53%, а у 2021-му – 69%. Тобто, за 20 років правління Путіна лише в Україні кількість тих, хто не хоче "совєтизації-2", зросла в Україні на 34%! І якщо раніше це було поступове зменшення, десь по 0,8% на рік, то за останній рік – стрибок на 18%. Тому що відкрита агресія, тому що всі маски скинуті. У Путіна все виходить навпаки. Чим більше він хоче відновлення СРСР, тим менше цього хочуть ті, кого він бачить його невід'ємною частиною.

З 2014 року негативне ставлення до Росії підштовхнуло українців до пошуку власного "я" та формування своїх цінностей

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко пояснює, що ми з росіянами жили у схожих реальностях лише у 90-х.

"У цих реальностях зросла довіра до церкви (яка часто сприймалася як альтернатива комуністичній ідеології), була ностальгія за СРСР, популяризація в мас-медіа дорадянського періоду. Потім, з нульових, почалося ідеологічне накачування російського населення, а ми, українці, продовжували рухатися відносно інертно. Зрозуміло, що російським пропагандистам зручніше було будувати свої посили на прийнятних для населення символах — церква, ностальгія за СРСР (тепер уже з популяризацією тренду "дідивоювали"), імперське минуле. Незважаючи на те, що цінності всіх трьох суперечили одна одній, Кремлю вдалося вштовхнути цю кашу в голову громадян РФ, посилити підтримку своєї ідеології", – зазначає експерт.

Україна в цей час, продовжує він, обрала інертний шлях, де також була часткова підтримка і церкви, і радянського минулого (зокрема, завдяки частковому контролю РФ над нашим інформаційним простором). Це дозволило росіянам здійснити інтервенцію у 2014 році, впевнений конфліктолог.

"Але подібне гібридне вторгнення відштовхнуло більшість українського населення від російських ідей. І підтримка того ж таки СРСР почала падати, – пояснює Богдан Петренко. – Другий етап широкої інтервенції у 2022 році тому й не став успішним для РФ, що вона вже не мала такої підтримки всередині України. Більше того, з 2014 року негативне ставлення до Росії підштовхнуло українців до пошуку власного "я" та формування своїх цінностей, основною з яких стала свобода. Потрібно враховувати і те, що ментальність українців та росіян – відрізнялася. Якщо для росіян авторитаризм та неповага до людини, домінанта державних інтересів над інтересами її громадян, характерні для СРСР – виправдані, то для українців вони – неприйнятні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого очікувати від послання Зеленського парламенту – чи стане 2023 вирішальним у війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олеся

29 грудня 2022, 14:36

На жаль і в нас фанатів совка вистачає. Може колись все і зміниться. Давно позбулася навіть атрибутів того часу, а на віоліті придбала трози аутентики, аби зробити дім українським, вселити в нього душу


Новини