Головна Новини Суспільство події Безумство Путіна продовжується – США та ЄС готуються діяти радикально: яких рішень очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Безумство Путіна продовжується – США та ЄС готуються діяти радикально: яких рішень очікувати

Повний пакет військової допомоги та відмова від російських енергоресурсів можуть зупинити війну в Україні

19 квітня 2022, 14:32 comments2587
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати скликають зустріч у вівторок із главами 7-х держав, у рамках нового наступу Росії на Україну. Європейський Союз засудив серію атак РФ на українські міста (включаючи Львів) і заявив, що нещодавні обстріли на заході України показують, що жодна частина країни не перебуває в безпеці. Чим світ може допомогти Україні, бачачи, що Росія не має наміру зупинятися? Видання "Коментарі" із цим непростим питанням звернулося до експертів.

Безумство Путіна продовжується – США та ЄС готуються діяти радикально: яких рішень очікувати

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Створюється коаліція. У роки Другої світової війни – антигітлерівська, тепер – антипутінська

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов ділиться такою думкою:

"Зрозуміло, що приводом для зустрічі керівництва США з колегами з інших держав (анонсовані Франція, Німеччина, Великобританія, Канада, Італія, Польща, Румунія, а також участь генсека НАТО Єнса Столтенберга, президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн та президента Європейської ради Шарля Мішеля) послужила так звана битва за Донбас, яка зараз розгортається з новою силою. І яку глава МЗС РФ Лавров уже назвав "наступною фазою спецоперації". Якщо хтось ще припускав, що РФ не кине залишки своїх батальйонно-тактичних груп на спробу оточення українських збройних сил на сході, то тепер ілюзії розвіяні. І розмови у стилі "не треба провокувати, Москву, надаючи додаткову військову допомогу Україні", остаточно втратили сенс. На сьогодні дуже ясно – Україні потрібно максимально допомагати, щоб Росія отримала по зубах. Так так, щоб або довго не могла від цього оговтатися, або не оговталася взагалі".

Тож на цій зустрічі, вважає Валерій Димов, обговорюватимуться постачання в Україну нового виду озброєнь, зокрема важкої техніки.

"Не випадково на зустрічі присутні Велика Британія, США та Канада, які дуже допомагають нам озброєнням. Не випадкові там і Польща і Румунія, що межують з нашою країною, через території яких зброя потрапляє і, впевнений, буде й надалі потрапляти в Україну. Не випадкові Німеччина, Франція та Італія, які раніше "топили" за Росію, але після всього, що та наробила, що змінюють свою позицію. Не випадково і присутність на зустрічі Урсули фон дер Ляйєн і Шарля Мішеля, які нещодавно побували в нашій країні і на власні очі бачили жахи, які залишили по собі російські окупанти в тій же Бучі", – зазначає експерт.

За його словами, ми потребуємо нового озброєння (особливо далекобійної артилерії). Тим більше, що маємо досить серйозний резерв у підготовлених бійцях, які можуть застосувати це озброєння за призначенням. Валерій Димов не сумнівається, що відповідну техніку буде поставлено в Україну. Політичні рішення, зокрема на рівні ЄС, вже є. Тепер відпрацьовується номенклатура та логістика поставок.

"Ще один момент, який, певен, обговорять лідери західного світу – чергові санкції проти Росії. І в новому пакеті точно будуть обмежені можливості РФ заробляти на енергоносіях. Насамперед удари підуть по нафті та газу, – прогнозує експерт. – Президент Франції (Макрон) та прем'єр Італії (Драги) днями чітко висловили свою позицію щодо ембарго на закупівлю газу в Росії. І канцлеру Німеччини – Шольцю, який опинився під критикою як ззовні, так усередині своєї країни за половинчасту, неоднозначну політику щодо ембарго, а також за затягування процесу постачання зброї Україні, доведеться чітко відповісти: він за Україну та цивілізований світ у боротьбі з агресією та злом — або так чи інакше мотивує тих, хто вбиває жінок та дітей. Бути посередині та вмити руки вже не вдасться".

Такі зустрічі, зазначає Валерій Димов, демонструють, що якщо до широкомасштабного російського вторгнення в Україну представники Заходу намагалися утихомирювати агресора, то після 24 лютого, як і під час Другої світової, все більш явно створюється коаліція. Тоді – антигітлерівська, тепер – антипутінська. І, схоже, навколо України створилися союзницькі сили, які вже навіть певною мірою конкурують за можливість нам допомогти вистояти у цій битві.

Стратегічно Росія у цій війні вже програла

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" політичний експерт Олександр Леонов наголошує, що про недоговороспроможність Путіна в Європі вже говорять відкритим текстом. Цими днями, наприклад, про це заявив прем'єр-міністр Італії.

"Про підготовку росіян до другої фази війни також було відомо всім. Отже, немає сумнівів, що лідери Заходу обговорюватимуть нові рівні санкцій та допомоги Україні", – вважає експерт.

За його словами, проти Росії санкційною "ядерною зброєю" залишається енергетичне ембарго.

"Деякі країни ЄС уже пішли на цей крок, деякі готуються до поступової відмови від російського газу та нафти. Відтак стратегічно Росія вже програла. Але головний ефект від енергетичного ембарго досягається саме його швидкістю, – наголошує Олександр Леонов. – У Росії просто не можуть зупинити видобуток газу та нафти. Ці обсяги потрібно перенаправляти. Інакше родовища потрібно консервувати чи навіть просто закривати".

Другий крок у підтримці України у цій війні також частково реалізується, зазначає експерт. А саме – низка країн передають нам наступальні види зброї.

"Очевидно, цей крок нівелює перевагу росіян у техніці. Але передача сучасної (не радянської) зброї вимагає часу (зокрема для навчання українських військових)", – наголошує Олександр Леонов.

Також видання "Коментарі" повідомляло – розпочинається нова фаза війни в Україні: експерти розповіли, чи є сенс ще сподіватися на переговори між Росією та Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини