Головна Новини Суспільство події Безпекова угода з ЄС: що дасть Україні і навіщо вона Європі
commentss НОВИНИ Всі новини

Безпекова угода з ЄС: що дасть Україні і навіщо вона Європі

На рівні Великої сімки свого часу було прийнято рішення про те, що будуть підписані безпекові угоди з абсолютно різними країнами, з різним темпом

28 червня 2024, 10:22
Поділіться публікацією:

Україна і ЄС підписали безпекову угоду з фінансовими зобов’язаннями. Документ, що має назву "Спільні безпекові зобов'язання між Європейським Союзом та Україною", суттєво відрізняється від двосторонніх безпекових угод України та держав-членів НАТО. Зокрема, угода з ЄС не містить жодних згадок про майбутнє членство України в Альянсі та про його підтримку, оскільки до ЄС входять як позаблокові держави (Австрія, Ірландія), так і Угорщина, що загалом утримується від підтримки України. Що це дасть Україні ця угода і навіщо вона ЄС? Видання "Коментарі" з цим питанням звернулося до експертів.

Безпекова угода з ЄС: що дасть Україні і навіщо вона Європі

Безпекова угода між Україною та ЄС. Фото: Офіс президента України

Сенс угод полягає в тому, щоб виключити політичний фактор за межі підтримки України

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що головна мета всіх цих безпекових угод полягає в тому, щоб закріпити зобов'язання перед Україною щодо фінансування безпекової галузі, встановлення довготривалих зв'язків, укладання довготривалих контрактів і загалом визначення конкретних обсягів фінансування. 

"У випадку угоди між ЄС і Україною мова йде про 50 мільярдів євро на 4 роки, які повинні піти на відповідну підтримку безпеки України в контексті купівлі озброєння Європейського Союзу тощо. Таким чином ця угода достатньо близька за змістом до попередніх угод, які підписувала Україна. Хоча, звичайно, має свої особливості. В першу чергу вона справді стосується того, щоб забезпечити відповідний рівень підтримки на період, коли будуть тривати переговори між Україною і ЄС щодо приєднання до Європейського Союзу. Ми знаємо, що нещодавно було дано старт цим переговорам. 25 червня – це справді знакова історична дата для України, коли безпосередньо ці переговори були започатковані. Тепер всіх чекатиме достатньо складна робота щодо узгодження всіх моментів, пов'язаних із вступом України до Європейського Союзу", – зазначив експерт. 

Він наголошує, що є досить багато різноманітних проблемних питань, які мають бути узгоджені. Згідно встановленої процедури мають відбутися переговори, які загалом можуть тривати досить тривалий час і якраз на цей час укладено безпекову угоду. 

"Тобто сенс цих угод полягає в тому, щоб виключити політичний фактор за межі підтримки України. Незважаючи на те, яким чином змінюються політичні настрої в тій або іншій державі, в тій або іншій групі держав, підтримка України має залишатися незмінною. Це один із основних аспектів цієї безпекової угоди. Крім того, там започатковуються відповідні ініціативи щодо співпраці в сфері розвитку, а головне – в співпраці у сфері військово-промислових комплексів. Тобто це черговий аспект, пов’язаний із відкриттям численних спільних підприємств та інших засобів, які повинні забезпечувати виробництво зброї безпосередньо в Україні", – прокоментував Петро Олещук.

Посилюючи Україну ЄС буде й сам посилюватися

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначила, що безпекова угода з ЄС є однією з переліку угод, які були затверджені свого часу Великою сімкою, як рамка. 

"Саме на рівні Великої сімки було прийнято рішення про те, що будуть підписані безпекові угоди з абсолютно різними країнами, з різним темпом. Дана угода не про вступ в той чи інший союз і це не угода напряму про  безпекові гарантії, які надасть та чи інша країна у разі агресії. Це треба теж розуміти. Тому що безпекові гарантії може дати лише участь України в Альянсі, де прописана колективна відповідальність. Або ж такі гарантії може надати дуже вузька двостороння угода, яка передбачає напряму участь військових або наявність військових баз, які можуть бути задіяні у разі військової агресії. Тому треба розуміти, що це не про вступ в конкретну організацію і не про прямі безпекові гарантії які, може надати лише участь у конкретному політико-військовому блоці, як НАТО наприклад. Але це абсолютно не применшує значимості для України цих угод і значимості з точки зору суттєвого посилення безпеки", – зазначила аналітик.

Олеся Яхно переконана, що підписана угода буде добрим стимулом для того, щоб Україна розвивалася зсередини, тому що в багатьох угодах прописана не тільки військова складова. 

"Для прикладу, в угоді зі Сполученими Штатами є цілий розділ, який передбачає внутрішні трансформації України. Це не лише про військове посилення, а й про структурне посилення України і невразливість на рівні інституцій. З кожним суб'єктом підписантів таких угод розставлені різні акценти. Проте найсильнішою і найбільш розлогою є угода зі США. Тому що вона є суттєвою і в частині преамбули, де якраз формується як мета рух України до НАТО, де звучать формулювання про необхідність перемоги України", – зауважила експерт.

Олеся Яхно наголосила, що звісно ж угода з Європейським Союзом не містить пунктів про вступ в ЄС чи НАТО, тому що це зовсім різні формати.

"В Європейський Союз ми й так рухаємося і в нас є прописана позиція, а  відповідати за НАТО тут не зовсім доречно. Але це дуже важливо, тому що ця угода інституціалізує фінансову допомогу Україні. Це те про що останнім часом багато говорилося в ракурсі того, що може змінитися влада в США. Говорилося про те, що цю допомогу треба інституціолізувати, щоб вона була прописана, оговорена, щоб завжди можна було б звертатися до цього договору з тим, щоб нарощувати співпрацю. Тобто це та рамка, яка дозволяє поглиблювати і знаходити більш тісні форми співпраці України з Європейським Союзом", – зазначила експерт.

Вона додає, що з Європейським Союзом особливо важливо було підписати цю угоду, тому що почалась де-факто процедура руху і вступу України в ЄС. 

"На шляху до членства в ЄС буде багато розмов про економіку, правила, тарифи, різні групи бізнесу і так далі. А безпекова угода дасть можливість сконцентруватися на безпековій складовій. І в цьому сенсі, на фоні того що була затримка з допомогою від Сполучених Штатів Україні, то якраз Європа, якщо ми говоримо про НАТО і Європейський Союз, активізувала свої зусилля. В цьому сенсі Європа, хоче чи не хоче вона цього, але рухається до більшої допомоги Україні в контексті власної безпеки. Повторюсь, це не панацея що війська якоїсь західної країни зайдуть на територію України, але це те, що нам дуже сильно допоможе в посиленні саме оборони і продемонструє політичну підтримку", – зауважила співрозмовниця порталу "Коментарі". 

Ще важливо, наголошує Олеся Яхно, що безпекові угоди допомагатимуть країнам, які беруться підтримувати Україну, оминати колективну позицію НАТО чи ЄС. 

"Таким чином деякі країни можуть стати гарантами в процесі руху України як в Європейський Союз, так і в НАТО. Ми не можемо виключати, що буде прийнято рішення про розміщення частини військових чи військових баз в Україні. Вони не будуть брати участь напряму у війні, але вони можуть виконувати безпекову, оборонну функцію в разі агресії. Ця безпекова угода буде стимулювати сам Європейський Союз звертати більшу увагу на оборону, посилювати Україну і таким чином самому посилюватися", – підсумувала експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому санкції не зупиняють РФ: що може змінити 14 санкційний пакет.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

29 червня 2024, 07:32

"План закінчення війни буде готовий в цьому році, - Зеленський" И толку от этого плана? Ты, гнида циничная, уже планировал пивко попивать в Крыму, и что? Очередная обіцянка цяцянка. Клоуну поверить - себя обмануть. Мерзкий, циричный Лжец.

Донбас

29 червня 2024, 06:34

Нихера она не даст. "Ми не хочемо затягувати цю війну і маємо якнайшвидше прийти до справедливого миру, — Зеленський" Какая же мерзкая, брехливая циничная гнида. А в 2022 году ты не хотел мира. Гнида циничная. Постоянно брешет и брешет, скотина, только карманы свои и набиваете, сколькож вам, падлам надо денег, а? Сколько народу должно еще умереть, ответь падло, на твоей совести миллионы жизней


Новини