Головна Новини Суспільство події Бенкет під час чуми: найбільш одіозні зимові канікули топ-чиновників
commentss НОВИНИ Всі новини

Бенкет під час чуми: найбільш одіозні зимові канікули топ-чиновників

Влада демонстративно нехтує карантином, вважають експерти

15 січня 2021, 13:15 comments1038
Поділіться публікацією:

Уже відомо, де відпочивали українські топ-політики і чиновники. Про те, чий відпочинок видався найбільш зухвалим — своїми думками з читачами "Коментарів" поділилися українські експерти.

Бенкет під час чуми: найбільш одіозні зимові канікули топ-чиновників

Відпочинок чиновників / Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Впевненість у власній безкарності"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов нагадує, що президент Зеленський торік узимку відпочивав в Омані. Куди нібито їздив у справах. Цього року відпочивав в Україні. Але не менш резонансно.

"Якраз, коли Зеленський знаходився в Омані 8 січня 2020 року, над Іраном було збито українською лайнер. І така інституція як президент України виявилася не готова будь-яким чином на це реагувати. А глава СБУ був в цей час в Куршевелі. І теж — жодної оперативної та виразної реакції, — зазначає Валерій Димов. — В цьому році Зеленський, начебто, не виїжджав з межі України. Але 8 січня, в річницю збиття лайнера і в перший день посилення карантину, з'явилися фото президента з Буковеля. Цей курорт став мемом в цьому році. Людям не дозволяють купувати шкарпетки під час карантину, а в Буковелі відпочиваючі товпляться біля підйомників і не тільки".

Вразив експерта і розкішний відпочинок глави Конституційного суду України Олександра Тупицького в Дубай.

"Коли така інституція як КСУ, знаходиться під пильною увагою громадськості, експертів (а мала б перебувати під пильною увагою правоохоронних органів), його глава, до якого є маса питань (в тому числі щодо майна в Криму, документи на які" легітимізовані "вже окупаційною владою) дозволяє собі більше ніж розкішний відпочинок. Таке нехтування репутацією демонструє абсолютну впевненість у своїй безкарності ", — каже Валерій Димов.

Справила на нього враження і передноворічна вечірка в Київському інституті інтелектуальної власності та права НУ "Одеська юридична академія". Як нещодавно з'ясувалося, там були й той самий Тупицький, і глава Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) Павло Вовк, і глава Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич.

"При цьому Вовку ніяк не можуть вручити повістку, — зазначає Валерій Димов. — Але Танасевич, у веденні якої кримінальні справи щодо суддів КСУ та ОАСК, схоже, не в курсі цього..."

Коментуючи журналістські розслідування, завдяки яким дані про відпочинок Тупицького і про вечірку за участю Танасевич стали відомими, експерт зазначив, що підтримує, щоб подібні факти ставали надбанням громадськості.

"Але турбує, що люди вже сприймають такі речі як щось буденне, — зізнався Валерій Димов. — І такого роду толерантність робить можливим те, що правоохоронні і судові органи продовжують бути частиною корупційної системи, а багато представників влади уникають покарання".

"Карантин влади не стосується"

Експерт Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко також зазначив серед топ-негативних відпочинків — дані про міні-канікули Зеленського і Тупицького.

"Вся країна в локдауні, а президент катається на Буковелі і відверто селфиться без маски. І всім виглядом показує, що карантинна політика, яку проповідує ця влада, самої влади не стосується, — підкреслює аналітик. — Типу "локдаун — для піпла, а ми — вище". Бачимо повторення ситуації з велюру, з посиденьками без масок в кафе (є у вільному доступі для обраних). Влада цинічно показує, що тримає нас за лохів. Шкарпетки, труси й рукавиці звичайним українцям купувати не можна. Ну, а "небожителям" можна все".

Відпочинок Тупицького теж справив враження на Віктора Бобиренко.

"Нагадаю, що чотириденне задоволення обійшлося чолі КСУ і його сім'ї майже у чверть мільйона гривень.

І це на тлі тотального зубожіння українців. Глава КСУ слово красується — дивіться, я зміг. А ви так можете? А у нас, між тим, люди навіть за комуналку заплатити не можуть", — підкреслює аналітик.

Віктор Бобиренко звертає увагу, що якщо людина йде в політику або на високий чиновницький пост, він стає публічною особою. І повинен розуміти, що до нього, до його сім'ї тепер буде підвищена увага. Що в наше глобальне століття забезпечити нескладно — у кожного є телефон з камерою. Ну, а якщо журналісти ще й цілеспрямовано відстежують пересування тієї чи іншої персони — тим більше.

"Тим важливіше максимально дотримуватися загальних правил, демонструвати, що закон у нас реально один на всіх. Що якщо відпочивають, то за свої, а не за бюджетні гроші. І можуть відзвітувати за кожну копійку. На жаль, у нас з усім цим — проблеми", — резюмує аналітик.

Як повідомляв портал "Коментарі", Конституційний Суд України спростував інформацію про занадто дорогий відпочинок Олександра Тупицького. Відповідна інформація подана відділом комунікацій КСУ і правового моніторингу на офіційному сайті організації.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Рита

15 січня 2021, 20:01

Ищешь горячих девушек для страстного общения? Тогда тебе сюда -https://cutt.ly/gjWcQWQ


Новини