Головна Новини Суспільство події Байден зібрався у турне: які зустрічі заплановані – чи це може допомогти Україні у війні з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден зібрався у турне: які зустрічі заплановані – чи це може допомогти Україні у війні з РФ

Допомога Україна буде ключовою темою під час зустрічі Великої сімки

21 червня 2022, 11:07
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден 20 червня, відповідаючи на запитання журналістів, назвав "малоймовірним" свій візит до України в ході європейського турне цього тижня. Про це повідомляє "Голос Америки". Найближчим часом Байден має намір відвідати Німеччину (саміт "Великої сімки"), Іспанію (саміт НАТО), Ізраїль, а також Саудівську Аравію. Які очікування від цих візитів? Чи можуть вони допомогти Україні у протистоянні з Росією? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Байден зібрався у турне: які зустрічі заплановані – чи це може допомогти Україні у війні з РФ

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

У Європі Байден "звірить годинник" зі своїми традиційними союзниками

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету ім. Мечникова Володимир Дубовик розмірковує так:

"Байден зібрався у досить довгий закордонний візит. Географія цікава – Близький Схід та Європа. Що ж до Близького Сходу, то тут не без інтриги. Візит до Ізраїлю, який є традиційним союзником США у регіоні, очікувався давно. Відносини американських демократів із ізраїльськими лідерами не найтепліші, хоча після відходу від влади Нетаньяху вони дещо покращилися. Щоправда, саме зараз в Ізраїлі у розпалі чергова гостра політична криза, яка веде до нових виборів і, відповідно, можливо нової коаліції, нового уряду".

За словами експерта, Вашингтон останніми місяцями намагався підштовхнути ізраїльських лідерів до чіткішої про-української позиції. Але з низки причин цього не сталося. Навіть у гуманітарній допомозі Ізраїлю спостерігаються затримки, що спричиняє невдоволення Києва, зазначає Володимир Дубовик.

"Саудівська Аравія зазнавала жорсткої критики з боку Байдена під час його передвиборчої кампанії, – продовжує експерт. – На посаді президента він став у цьому питанні значно обережнішим. Але значної частини партії Байдена, та й усього американського суспільства, дуже негативно налаштована стосовно авторитарної держави Саудитов. Навіть із приводу просто візиту туди Байдена до США спостерігалася помітна хвиля критики. Однак Саудівська Аравія відіграє важливу роль не лише на Великому Близькому Сході, а й у світових енергетичних справах, які зараз для Вашингтона є одним із пріоритетів у контексті тиску на Росію. Тому ігнорувати Саудівську Аравію, як і такі країни як Катар чи ОАЕ в Америці, просто не можуть собі дозволити".

Володимир Дубовик вважає, що в Європі Байден "звірить годинник" зі своїми традиційними союзниками. А "Велика сімка", можливо, ухвалить якісь нові рішення щодо посилення тиску на Росію.

"Збереження цілісності, єдності про-української коаліції країн при американському лідерстві в ній залишається ключовим питанням на порядку денному, – акцентує експерт. – Координація позиції, дій, у тому числі щодо можливих мирних переговорів у майбутньому – все це потребує постійного діалогу, контакту з союзниками. Саміт НАТО в Мадриді має зайвий раз продемонструвати згуртованість альянсу. Серед питань, окрім війни Росії проти України – вступ Фінляндії та Швеції, ситуація довкола Калінінграда, подальше зміцнення східного флангу блоку. Якихось нових рішень чи оголошень щодо саме України тут не очікується (на відміну від саміту ЄС, але в ньому присутність Байдена не планується). Проте збереження нинішнього рівня мобілізованості НАТО, координація допомоги Україні між окремими країнами-членами – це важливі питання. Без сумніву, йтиметься і про стан справ на російсько-українському фронті, оцінку поточних потреб Збройних Сил України. І тут також, звичайно, не обійдеться без лідерської ролі США".

На Близькому Сході – свої серйозні проблеми, які потребують особистої участі президента США

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин вважає, що це саме те турне Байдена, де найменшою мірою згадуватиметься Україна.

"У Європі американці вже "пережали" вимогами щодо підтримки України. І Байден хіба що заспокоюватиме німецьких та іспанських лідерів у питанні економічних втрат. А на Близькому Сході – свої серйозні проблеми, які потребують особистої участі президента США", – зазначає Андрій Мішин.

На його думку, Україна, швидше за все, згадуватиметься в контексті попередження світової продовольчої кризи.

"Допомога Україні у протистоянні з Росією у короткостроковій перспективі більшою мірою залежить від зусиль НАТО та ЄС", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського звернулися до мешканців тимчасово окупованого Херсона – швидше покидати регіон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини