Головна Новини Суспільство події Байден у Польщі: у чому важливість цього візиту для України під час війни з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден у Польщі: у чому важливість цього візиту для України під час війни з РФ

Президент США Джо Байден у Польщі вже заявив, що розчарований тим, що не може відвідати Україну на фоні повномасштабного вторгнення Росії

26 березня 2022, 10:54 comments1406
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден після участі у низці самітів, що відбулися у Брюсселі, прибув до Польщі. Там він у п'ятницю, 25 березня, зустрівся з американськими військовими у Жешуві. А в суботу, 26 березня, зустрінеться із представниками влади Польщі та українськими біженцями. Які висновки можна зробити із заяв, які вже прозвучали? Які очікування від цього візиту? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Байден у Польщі: у чому важливість цього візиту для України під час війни з РФ

Байден зустрівся із американськими солдатами НАТО. Фото: Twitter

Польща може допомогти ЗСУ піти у контрнаступ

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков упевнений, що інтерес до візиту президента США до Польщі – не випадковий.

"По-перше, Польща має неформальний статус провідника американських інтересів у Східній Європі, тобто у Польщі та США відносини є особливо довірливими. По-друге, Польща вкрай гостро сприймає війну в Україні – і готова робити все можливе для нашої перемоги, щоб не стати наступною жертвою російської агресії. І в цьому сенсі характерно, що саме Польща запропонувала запровадити на західну, поки що мирну частину України, миротворчі сили", – зазначає аналітик.

Він також наголошує, що президент Байден на зустрічі американськими десантниками, розквартованими в польському Жешуві, багатообіцяюче натякнув, що в найближчому майбутньому вони особисто зможуть побачити зразки стійкості та мужності, які виявляють українці у відображенні російської агресії.

"Тобто якщо саме польські (не НАТО-вські!) сили за підтримки американських військових зайдуть на Західну Україну для підтримки там громадського порядку – це, по суті, буде поліцейська місія. Такий хід звільнить сили ЗСУ, що знаходяться там, для масштабної контрнаступальної операції. Говорити про це як про вирішену справу рано, але передумови є", – резюмує Олександр Кочетков.

Байден демонструє, що він як лідер Заходу – послідовно підтримує Україну

На думку експерта ГО "Бюро аналізу політики" Віктора Бобиренка, Путін фактично шантажує світ, розповідаючи, що він як мавпа з гранатою.

"Мовляв, я за чеку вже тримаюся. Скоро рвоне. Нагадує, що має ядерну, хімічну зброю – і погрожує її використовувати, якщо Росії не дадуть перемогти в Україні. Мовляв, нехай ніхто не влазить, доки я тут проводжу "денацифікацію" (читай – геноцид). Але Байден, судячи з заяв, що пролунали на самітах у Брюсселі, прийняв виклик, – зазначає аналітик. – Він попередив, що застосування тієї ж хімічної зброї буде фактично початком Третьої світової. І потягне у себе відповідні наслідки для Росії. Адекватна відповідь. З усіма, що випливають ... ".

Байден, вважає Вікторії Бобиренко, показав, що всі розуміють, що Путін шантажує, але прогинатися не мають наміру.

"І американський президент спеціально приїхав до Польщі (один з основних союзників і США, та України), вже зустрівся з американськими солдатами, зустрічатиметься з українськими переселенцями, з польським керівництвом. Байден демонструє, що він, як лідер Заходу, послідовно підтримує Україну. Тож сьогодні точно прозвучать відповідні заяви. І, швидше за все, нам передаватимуться ВСІ види озброєнь, щоб ми самі могли закрити небо і тіснити Росію. Причому про багато видів озброєння країна-агресор дізнається вже постфактум, зазнаючи чергових втрат", – прогнозує експерт.

Під час виступу Байдена можуть прозвучати нові моменти щодо посилення підтримки України в оборонній сфері

Магістр державного управління, політолог соціолог Володимир Воля впевнений, що візит Байдена до Польщі має велике символічне значення.

"З одного боку, це підтримка союзників східного флангу в НАТО в контексті війни Путіна проти України. З іншого боку – підтримка власне України, яку Байден не наважився відвідати з міркувань безпеки", – пояснює політолог.

Важливою частиною візиту він вважає зустріч Байдена з українськими біженцями, які перебувають на польській території, його виступ перед американськими десантниками.

"Поки що знакових заяв не прозвучало, але за підсумками візиту якраз таки очікується спеціальний виступ Байдена, присвячений Україні. І я думаю, що в контексті всього європейського турне глави Білого дому (саміт у Брюсселі, візит до Польщі) під час цього виступу можуть прозвучати нові моменти щодо посилення підтримки України в оборонній сфері. Можливо, буде сказано про постачання більш сучасних та потужних озброєнь. Плюс – є можливість анонсування нових санкцій проти Росії, яка не припиняє агресію", – припускає Володимир Воля.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Білому Домі заінтригували – обіцяють важливу заяву Байдена щодо України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини