Головна Новини Суспільство події Байден їде до Європи: чому до президента США багато запитань – що чекати Україні від цього візиту
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден їде до Європи: чому до президента США багато запитань – що чекати Україні від цього візиту

Експерти назвали ключові пункти посилення тиску на Росію, які можуть обговорюватися під час візиту Байдену до Польщі

21 березня 2022, 15:14 comments3553
Поділіться публікацією:

Цього тижня президент США Джо Байден відвідає Брюссель та Варшаву. Звичайно, обговорюватимуть тему російського вторгнення в Україну. Чого очікувати від цього візиту? Чому Байден не їде до України? Є думка, що це був би сильний крок… Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Байден їде до Європи: чому до президента США багато запитань – що чекати Україні від цього візиту

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Візит голови Білого дому до охопленої війною України став би чудовим "подарунком" для російських спецпідрозділів

Політолог Віктор Таран упевнений:

"Приїзд Байдена до України зараз був би не сильним, а дебільним кроком! Україні потрібна підтримка США. А для цього нам потрібен дієвий президент і двопартійна підтримка американського парламенту. А візит голови Білого дому до охопленої війною України стане чудовим "подарунком" для російських спецпідрозділів. У ту точку, в яку приїхав би Байден, відразу полетіли б десятки ракет усіх видів. Під формальним приводом, що росіяни воюють із українськими націоналістами. Ми хочемо відстояти Київ? Відстояти Україну? Так давайте поводитися розумно! Не вестись на ворожі провокації. Ті, хто зараз "топить" за візит Байдена до Києва – або нічого не розуміє, або працює на російські наративи".

Зрозуміло, що якщо не стане чинного президента США, його обов'язки виконуватиме віце-президент. Але це все одно – час на певні процедури, обмеження тих чи інших повноважень. Все, що так чи інакше спрацює на руку Кремлю, пояснює політолог.

Якщо говорити про візит Байдена до Європи, то він, на думку Віктора Тарана, складатиметься з кількох компонентів.

Перший – переговори із союзниками щодо збільшення допомоги Україні.

"Причому, вона має виражатися не лише збільшенням постачання зброї тут і зараз, – вважає експерт. – Але й переговори з країнами, насамперед, Східного Блоку (Польща, Словаччина, Словенія, Чехія, країни Балтії), які мають озброєння радянського періоду. Ті самі зенітно-ракетні системи С-300, літаки МіГ, якими вміють керувати наші військовослужбовці. На що не треба переучуватись. Що можна швидко передати нам, отримавши натомість від тих самих американців сучасніші системи озброєння".

Другий момент – обговорення запровадження подальших санкцій проти РФ, якщо та не хоче зупиняти війну.

"Якщо ЄС відмовляється від російського газу, йому важливо розуміти, що ті самі США збільшать постачання зрідженого газу. Допоможуть шукати заміну російським енергоносіям", – пояснює Віктор Таран.

Третій момент – можливе обговорення нового плану Маршалла для відновлення України (а втрати вже обчислюються сотнями мільярдів доларів).

"За аналогією до того плану, за допомогою якого США (як основний донор) допомагали відбудовувати Європу після Другої світової війни, – нагадує політолог. – У нашому випадку в хід можуть піти конфісковані закордонні активи Росії, доступ нашої країни до фондів ЄС (особливо якщо отримаємо статус кандидата) та власне допомога США".

Ситуація з продовженням російського вторгнення в Україну показує, що Захід не може діяти жорстко, швидко і рішуче

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що російське вторгнення в Україну точно стане ключовою темою візитів Байдена до Брюсселя та Варшави.

"З боку Заходу були і є постійні попередження на адресу Росії, постійні запевнення у готовності допомагати Україні. Є навіть допомога. Але над нами не закривають небо, нам не дають потужного озброєння для ефективної відсічі агресії. І вся ця ситуація із затягуванням справді потужної відповіді на агресію, такої відповіді, яка б переламала хід війни, змусила Росію припинити знищувати Україну ракетним та бомбовими ударами – б'є по Байдену. За престижем Штатів", – пояснює експерт.

На його думку, ситуація з російським вторгненням, що сталося і продовжується, в Україну показує, що Захід не може діяти жорстко, швидко і рішуче. І ця нерішучість має ціну не лише для Росії (економіка якої знищується санкціями, а імідж вже знищено), а й для колективного Заходу загалом і США як найбільш потужного його представника – зокрема.

"І, можливо, цей візит спробує зняти частину питань, що накопичилися до Штатів. У тому числі – чому допомога Україні є, але не така масштабна, якою могла б бути, враховуючи ситуацію? Чому санкції проти РФ є – але поки що не такі "пекельні", щоб змусити її відступити? Це буде своєрідна спроба заспокоїти, зокрема, європейських союзників, які зараз приймають мільйони українських біженців. Тих, хто побоюється, що Росія рвоне і на них, – зазначає Олексій Якубін. – Наприклад, Байден розповість про перекидання до Європи додаткового американського контингенту та озброєнь. Зрозуміє позицію США щодо надання військової допомоги Україні з боку окремих країн НАТО (і можливої компенсації цим країнам з боку Штатів). Ми вже стали свідками дивної історії зі винищувачами МіГ, які та ж Польща готова були нам передати, а США пригальмували цей процес".

Громадська думка Заходу зараз явно засуджує нерішучість Байдена та Заходу загалом у контексті того ж таки не закриття неба над Україною. За споглядальність процесу знищення нашої країни озвірілою Росією.

"Зрозуміло, що чим більше РФ втягується у війну в Україні, чим більше вчиняє тут військові злочини, тим у геополітичному сенсі агресор дедалі більше перетворюється на країну-ізгоя. По суті РФ сама себе "випилює" з клубу великих держав, куди намагалася повернутися. Але для нас кожен день війни – це нові жертви і руйнування. І жорстка критика на адресу недостатньо рішучою Заходу з боку Зеленського під час його виступу перед парламентами різних країн говорить сама за себе. Можливо, Байден намагатиметься продемонструвати велику активність у ракурсі російсько-української війни. Як у лінії закриття неба, і у переговорному процесі. Не виключаю, що Байден на якомусь етапі може приєднатися до переговорів із РФ щодо зупинення війни", – каже Олексій Якубін.

Він звертає увагу на те, що за непідтвердженою інформацією обговорюється ймовірність очної зустрічі Байдена з Зеленським.

"Так, вони онлайн постійно у контакті. Але фейс ту фейс із початку російського вторгнення не бачилися. Є ймовірність, що така зустріч пройде в Україні, – зазначає експерт. – Тим більше, що тут уже побували нещодавно глави урядів Польщі, Чехії та Словенії. А дипломати Словенії взагалі заявили, що мають намір повернутися до Києва. Це сильний хід, добрий сигнал. Як і новина, що візит до столиці України зараз продумує і британський прем'єр Джонсон. Спецслужба його нібито відмовляє, але таки продумує…".

Такі візити, вважає політолог, посилювали б певною мірою безпеку Києва.

Олексій Якубін аргументує:

"Знаючи про присутність тут іноземних дипломатів, високопосадовців, росіяни, швидше за все, не ризикнули б вести такі масовані обстріли, як зараз. І взагалі тенденція повернення дипломатів та офіційних візитів продемонструвала б, що почався рух до миру. І Байдену тут добре грати першу скрипку, а не пасти задніх. Представники Білого дому, до речі, можуть приховувати плани президента США щодо візиту до України. В цілях безпеки. А потім – раз! – і Байден у Києві. То був би сильний хід. Якби президент США виступив із потужною промовою в нинішньому Києві, який пережив і переживає удари з боку російських окупаційних військ".

Політолог не виключає, що це могло б стати чимось подібним до берлінської промови американського президента Джона Кеннеді 26 червня 1963 р. перед Шенеберзькою ратушею в тодішньому Західному Берліні. Кеннеді тоді висловив свою солідарність та підтримку західним берлінцям після зведення комуністичним режимом НДР Берлінського муру, покликаного перегородити шлях масової міграції громадян у Західний Берлін. І його фраза "Я – берлінець" стала культовою.

"А нинішнє протистояння РФ та України неодноразово порівнюють навіть не з поділом Німеччини Берлінською стіною (своєрідний вододіл між цивілізаціями, між радянським та західним способом думки та життя), а з посиленою версією Карибської кризи. І кроки, і промови повинні бути відповідними викликам, – упевнений Олексій Якубін. – Отже, на мій погляд, сам факт перебування президента США під час війни в Україні – це був би дуже сильний крок. Як мінімум на дипломатичному рівні. До того ж ми чуємо, як на переговорах все більш відчутно обговорюється нейтральний статус України. У відповідь ми вимагаємо нових – реальних – гарантій безпеки. І в ролі гарантів такої безпеки мають виступити, зокрема, США. У цьому ракурсі візит Байдена до Києва міг би бути прочитаним як готовність Штатів виступити таким гарантом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — відновилися переговори між Україною та РФ: чого чекати в найближчому майбутньому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Naina

21 березня 2022, 15:43

Сегодня той страной, которая способна внести решающий вклад в расстановку сил безусловно является Китай. Китайцы всегда были хитрецами себе на уме и думают только о своих национальных интересах. Путин наверняка что-то пообещал за нерушимую дружбу и подчеркнуто нейтральную позицию по отношению к войне в нашей стране. По большому счету, от Китая ничего сверхъестественного не требуется, просто достаточно продолжать покупать углеводороды и поставлять в Россию все на свете, тогда усилия всего объединенного Запада будут не так эффективны, как предполагалось. Думаю, что Байден должен был сделать Си Цзиньпину очень хорошее предложение, от которого невозможно отказаться. Ну например Тайвань, а что, сдавать союзников американцам не впервой. Считаю, что нас американцы крупно подвели, если не сказать предали. Если бы НАТО, читай США, сразу заявили о намерении вступиться за Украину в случае агрессии со стороны России, скорее всего вторжения бы и не было. Но мы слышали только четкую фразу: воевать за Украину американский, равно как и европейский, солдат не будет. Сколько запросов мы отправили о закрытии неба над Украиной, об этом даже Первая леди просила, но нет, этого так и не произошло. Зато произошел удар «Кинжалом» по военному складу в селе Делятин Ивано-Франковской области. И дело тут даже не в потере склада, а в самом факте наличия у страны-агрессора оружия, скорость которого в пять раз превосходит скорость звука, помнится в свое время «мультики Путина» не обсмеял только слепоглухонемой. К слову, США применение гиперзвуковой ракеты признали, отсутствие подобного оружия у своих вооруженных сил – тоже.


Новини