Головна Новини Суспільство події Авторитарні режими розгойдують тему ядерної зброї: про що говорять заява КНДР та позиція Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Авторитарні режими розгойдують тему ядерної зброї: про що говорять заява КНДР та позиція Китаю

Тему про ядерну зброю Китай та інші авторитарні країни можуть використати для підготовки переговорів із Заходом

2 квітня 2023, 12:25 comments1039
Поділіться публікацією:

Ядерна тема залишається в топі після рішення путінського режиму накачати зброєю масового ураження васальну Білорусь. Щоправда, у представників нової "осі зла" – своє бачення того, що відбувається. Так, Кім Йо Чжон – молодша сестра північнокорейського диктатора Кім Чен Ина, яка також займає позицію заступника директора департаменту Центрального комітету Трудової партії КНДР, опублікувала статтю, де… накинулася на українську владу. Орієнтуючись на петицію, що мізерно набрала на сайті президента України, Кім Йо Чжон робить висновок, що саме офіційний Київ намагається "насунути на свою країну ядерну катастрофу". Про що говорить ядерний шантаж з боку авторитарних режимів, що вийшов на новий рівень? У які ігри тут грає Китайська Народна Республіка (КНР), яка має вплив і на Росію, і на Північну Корею? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Авторитарні режими розгойдують тему ядерної зброї: про що говорять заява КНДР та позиція Китаю

Ядерна зброя. Фото: з відкритих джерел

Реакція Пекіна на наміри Москви досить стримана

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що Пекін не може не реагувати на наміри розмістити в Білорусі ядерну зброю – хоча б через те, що публічно декларував свою позицію щодо нерозповсюдження цієї зброї і тим більше щодо її застосування.

"Це зафіксовано як деклараціями, підписаними Сі та Пу, так і у спільній декларації Китаю та Німеччини", – зазначає експерт.

Водночас, продовжує він, бачимо, що реакція Пекіна на наміри Москви досить стримана.

"Я припускаю, що китайське керівництво може використовувати цю обставину для подальших переговорів з представниками західних країн як аргумент у просуванні своєї позиції щодо китайського "мирного плану". Тобто те, що ми бачимо, швидше за все, стартова переговорна позиція", – робить висновок Ігор Семиволос.

Північнокорейці можуть боятися, що якщо в Україні розмістять ядерну зброю, це може стати прецедентом для Південної Кореї

Експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса розмірковує так:

"Важко сказати, що спричинило такі заяви з боку Північної Кореї. Схоже, це була самодіяльність. Я не бачу за цим жодного Китаю. Північнокорейські лідери самодостатні у тому, щоб писати та заявляти те, що вони хочуть. У цьому плані Китай ними точно не керує".

При цьому, зазначає експерт, слід розуміти, що ядерне питання є чутливим і важливим як для Китаю, так і для Північної Кореї.

"І остання зробила цілком типову для себе заяву – у тому плані, що ідеологічно налаштована проти Штатів, Заходу, а відповідно – України, яка має їхню підтримку. Думаю, молодша сестра Кім Чен Ина просто вирішила вкотре вколоти Штати насамперед. Тому що це, перш за все, не про Україну, а про протистояння Північної Кореї зі США на Корейському півострові, – вважає Ілля Куса. – Особливо на фоні розмов, що почастішали, про те, що свою ядерну програму в майбутньому може розвивати і Південна Корея. Не можна виключати, що північнокорейці бояться, що якщо в Україні розмістять ядерну зброю, це може стати прецедентом для Південної Кореї. Де є відповідні передумови – або для розміщення американської ядерної зброї, або для відповідних розробок".

Читайте також на порталі "Коментарі" – навіщо знадобився домашній арешт митрополита Павла – як треба вчинити з УПЦ МП.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини