Головна Новини Суспільство події Атака безпілотників на Іран: про що це говорить – чому з'явився ризик Третьої світової
commentss НОВИНИ Всі новини

Атака безпілотників на Іран: про що це говорить – чому з'явився ризик Третьої світової

Складається так, що конфлікт між політичним Заходом та Росією починає розширюватись і втягувати в себе те, що все частіше стали називати політичним Сходом

29 січня 2023, 13:30 comments4097
Поділіться публікацією:

В іранському місті Ісфахан пролунала серія вибухів на боєприпасах. За непідтвердженими даними, детонація сталася внаслідок атаки безпілотників, а під ударом виявилося виробництво дронів "Шахед" та експериментальний ядерний реактор. Є прильоти в Тебріз (завод з виробництва зброї). Про що свідчить ця атака? Чи тільки на Близькому Сході це стосується? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Атака безпілотників на Іран: про що це говорить – чому з'явився ризик Третьої світової

Удар по Ірану. Фото: з відкритих джерел

Багато залежатиме від реакції офіційного Тегерана, поки видно, що іранське керівництво перебуває в шоці

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Ця атака змінює тренди. Раніше уявити ситуацію завдання удару по території Ірану було складно. Зараз бачимо, що це можливо. Очевидно, що у майбутньому такі удари можуть продовжуватися. Образно кажучи, зламався ще один друк. І тепер завдання ударів безпосередньо по іранській території не є чимось екстраординарним".

На думку експерта, очевидно, що те, що відбувається зараз, – це наслідки втручання Ірану у війну в Україні на боці Росії.

"І тут, як на мене, не так важливо, хто саме атакував Іран. Це могло бути як держава (деякі припускають, що – Ізраїль), так і недержавний суб'єкт (говорять про Моджахедін-е Халк – іранську ліворадикальну організацію, яка веде боротьбу проти Ісламської Республіки Іран). Сучасний рівень техніки, зокрема ударної, дозволяє здійснювати подібні атаки як представникам держави, так і не державним структурам, – пояснює Ігор Семиволос. – І абсолютно на кшталт поведінки Ірану головний меседж, який зараз ретранслюється із боку Ізраїлю – це не ми. Точно так, як поводиться Іран, заперечуючи постачання безпілотників росіянам".

Дрони могли запускати як з суші, так і з моря. Могли використовуватись різні методи, щоб не було чітко зрозуміло, звідки саме завдавали ударів, зазначає експерт. Він також припускає, що твердження, що дрони прилетіли з Азербайджану – фейк.

"Багато залежатиме від реакції офіційного Тегерана. Поки що видно, що іранське керівництво перебуває в шоці. Від того, якою буде реакція – багато в чому залежить подальший розвиток подій", – вважає Ігор Семиволос.

Розморожування конфлікту відбувається не лише між Іраном та Ізраїлем, а й по лінії Китай-Тайвань, Північна Корея-Південна Корея, Пакистан-Індія

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначає, що спостерігачі, які більш інтенсивно залучені до ірано-ізраїльського конфлікту, розглядають цю атаку, хоч і не визнану офіційною владою Ізраїлю, саме як удар Ізраїлю по військовій інфраструктурі Ірану.

"І це, звісно, ставить питання про те, чи не веде загострення ситуації на театрі воєнних дій в Україні, загострення відносин між політичним Заходом та РФ до розморожування інших конфліктів, в інших регіонах. Що (а можливо і вже) сигналізуватиме про початок поки що гібридної, напівзакритої Третьої світової війни", – вважає експерт.

Він звертає увагу, що розморожування конфлікту відбувається не лише між Іраном та Ізраїлем, а й по лінії Китай-Тайвань, Північна Корея-Південна Корея, Пакистан-Індія (штат Кашмір). Не випадково, наголошує Вадим Карасьов, очевидно, щоб не допустити розморожування останнього регіонального конфлікту, прем'єр-міністр Пакистану звернувся до влади Індії із закликом посилити питання мирного врегулювання.

"Загалом, якось складається так, що конфлікт між політичним Заходом та Росією починає розширюватися та втягувати у себе те, що все частіше почали називати політичним Сходом. Перекидаючись у своїй на південно-східні, далекосхідні, близькосхідні театри бойових дій. Тож я б не ставився до атак на військову інфраструктуру Ірану як до якогось виключно локального епізоду в давньому, застарілому, але затухлому ірано-ізраїльському конфліктах. Розглядати це варто у ширшому контексті, коли світова геополітика почала рухатися, відбувається зсув геополітичних плит. Це і призводить до того, що охолоджені, заморожені, застарілі регіональні конфлікти починають трансформуватися в напівгарячу форму, – підкреслює Вадим Карасьов. – Я додав би сюди ще конфлікт між Азербайджаном та Вірменією навколо Нагірного Карабаху. Хоча зараз він перебуває у стадії мирного врегулювання, але може спалахнути будь-якої миті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки тижня, що минає: як подія відобразиться на майбутньому України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини