Головна Новини Суспільство події Арешт майна Шарія: чим закінчиться протистояння влади й скандального блогера
commentss НОВИНИ Всі новини

Арешт майна Шарія: чим закінчиться протистояння влади й скандального блогера

Експерти розповіли порталу "Коментарі", чи отримають події навколо Анатолія Шарія продовження і чим це може обернутися

3 червня 2021, 13:47
Поділіться публікацією:

Печерський районний суд міста Києва наклав арешт на майно блогера Анатолія Шарія (віллу в Іспанії і банківські рахунки) і надав тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а також до кредитної історії і всіх банківських операцій Шарія.

Арешт майна Шарія: чим закінчиться протистояння влади й скандального блогера

Арешт майна Шарія - Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Про що говорять подібні дії? Як може далі розвиватися ця історія? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Все закінчиться просто й прозаїчно

На думку глави Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичного консультанта Сергія Бикова, такі дії свідчать про те, що у правоохоронців є достатньо підстав висловлювати претензії Шарію.

"Тому вони звернулися до суду, щоб накласти арешт на майно, отримати допуск до матеріалів, які захищені банківською таємницею. Як ми бачимо, суд пішов назустріч правоохоронцям, прийнявши відповідні рішення. Тепер вони будуть вивчати інформацію, доступ до якої отримали, готуючи матеріали, щоб аргументовано довести провину Шарія, підозрюваного в державній зраді", — зазначає Сергій Биков.

На його думку, подальший розвиток подій точно буде не на користь блогера.

"Я думаю, все закінчиться просто й прозаїчно. Шарій або втече до Росії, звідки його Україні не видадуть. Або його екстрадують із сонячної Іспанії. У будь-якому випадку — перспективи незаздрісні, — упевнений Сергій Биков. — Якщо втече до Росії, майна у нього не буде. Доведеться отримувати нові гроші — незрозуміло звідки, не зрозуміло як. Вони точно не будуть "чистими". А в разі його екстрадиції в Україну, на Шарія чекає абсолютно справедливий, гуманний український суд".

Історія протистояння нової української влади та Шарія, швидше за все, закінчиться нічим

Політичний експерт Михайло Чаплига розмірковує наступним чином: "Якщо поставлене завдання "зачистити" того, хто незручний для влади, неприємний їй своїми словами або діями, то будуть це і робити. Дрібно шкодити і пакостити. Як у випадку з Шарієм".

За словами експерта, поки мова йде про спробу арешту встановленого державою майна Шарія.

"Це рахунок в Raiffeisen Bank (дійсно, можуть заарештувати) і квартиру, і будинок в Іспанії, які він сам же засвітив, — зазначає Михайло Чаплига. — Чи може Україна екстериторіально заарештувати майно громадянина України за кордоном? Теоретично — так, в рамках міжнародної правової допомоги, на підставі відповідних домовленостей, після звернення в певні інстанції тієї ж Іспанії. Чи можна заарештувати всю власність, про яку навіть не знають? Звичайно, ні. Так що поки мовиться виключно про рахунок в Raiffeisen Bank, що особливого збитку не принесе, а також про потенційно можливий тимчасовий арешт вілли і квартири в Іспанії. Невідомо, як це буде реалізовано на практиці, чи погодиться на це Іспанія".

Експерт вважає, що історія протистояння нової української влади і Шарія, швидше за все, закінчиться нічим.

"Литва знаходиться під зовнішнім управлінням США. Відповідно, якщо Шарій шкодить інтересам США на території Литви, вона може позбавити його статусу біженця і заборонити в'їзд. Але тому що Литва — не Україна, і там нам немає РНБО і Зеленського, справа Шарія буде розглядатися в суді. І це може розтягнутися в середньому на рік, — прогнозує Михайло Чаплига. — Навіть якщо вердикт буде негативним для Шарія, він може звернутися з проханням визнати його біженцем в будь-якій державі, яка не перебуває під зовнішнім управлінням США. І там ця процедура теж може розтягнутися на рік-два. Загалом, в найближчій перспективі з негативу для Шарія — витрати на адвокатів, певні проблеми з власністю. Влада може лише так ускладнювати йому життя".

Раніше портал "Коментарі" писав, що виявлені сліди прямого фінансування проросійського пропагандиста Анатолія Шарія з Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей

3 червня 2021, 20:02

Зеленский это карлик с комплексом неполноценности и отсутствием мозгов! Гавкает на тех до кого руки коротки дотянуться и хвостом виляет когда подачку кидают сильные мира!


Новини