Головна Новини Суспільство події Американці тепер винні українцям: скандал зі злитими документами США набирає обертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Американці тепер винні українцям: скандал зі злитими документами США набирає обертів

Витік секретних документів викликав кризу у відносинах між США та союзниками

11 квітня 2023, 07:50 comments7603
Поділіться публікацією:

Чиновники США намагаються заспокоїти розчарованих та збентежених союзників з Європи, Близького Сходу та Києва після витоку секретної інформації про війну в Україні та інші глобальні проблеми. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Politico", з посиланням на чотири джерела.

Американці тепер винні українцям: скандал зі злитими документами США набирає обертів

Україна – США. Фото: з відкритих джерел

Після того, як минулого тижня стало відомо про витік, чиновники Держдепу, Пентагону та американської розвідки зв'язалися зі своїми іноземними колегами, щоби заспокоїти їх. Одне з джерел видання розповіло, що члени "П'яти очей" – розвідувального союзу США, Канади, Великобританії, Австралії та Нової Зеландії – звернулися до Вашингтона з проханням про брифінги. Запити були направлені окремо до Офісу директора Національної розвідки, ЦРУ та ФБР. Поки що відповіді вони не отримали.

Тим часом офіційні особи в Лондоні, Брюсселі, Берліні, Дубаї та Києві, пише видання, запитували Вашингтон про те, як інформація опинилася в інтернеті, хто несе відповідальність за витік і що США роблять для того, щоб інформація була видалена із соціальних мереж та приймає Чи є адміністрація Байдена заходи, щоб у майбутньому не було витоків розвідувальних даних.

Станом на ранок 10 квітня американські офіційні особи повідомили союзників, що адміністрація президента США проводить розслідування і що вони ще намагаються зрозуміти повний обсяг витоку, повідомили Politico європейські чиновники.

Україна вже давно стурбована тим, що інформація, якою вона ділиться зі США, потрапляє у відкритий доступ, пише видання.

"Цей випадок показав, що українці були абсолютно праві в цьому відношенні. Американці тепер повинні українцям. Вони мають вибачитися та компенсувати збитки", – сказав один із європейських чиновників.

"Ця історія призвела до кризи у відносинах США з їхніми союзниками, порушуючи питання про те, як Вашингтон виправлятиме те, що офіційні особи в усьому світі вважають одним з найбільших публічних провалів американської розвідки з тих пір, як WikiLeaks опублікував мільйони чутливих документів з 2006 року. по 2021 рік", — зазначає Politico.

Зазначимо, Пентагон розслідує витік секретних планів НАТО та США щодо підготовки наступу України. Крім того, в мережу "злили" нові секретні документи про Україну, Китай та Близький Схід. Вже виникла реакція на це з боку Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України, а також аналіз російської реакції від американських аналітиків. Про що говорять ці "сливи", загальний галас навколо них, а також реакція сторін? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини