Головна Новини Суспільство події Альтернатива ЄС: що стоїть за пропозицією Британії Україні – чи можливе створення нового союзу
commentss НОВИНИ Всі новини

Альтернатива ЄС: що стоїть за пропозицією Британії Україні – чи можливе створення нового союзу

У новому союзі можуть опинитися країни, які найбільше підтримують Україну під час російської агресії

27 травня 2022, 15:00
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон нібито запропонував президентові України Володимиру Зеленському створити політичний, економічний та військовий альянс (Україна, Великобританія, Польща, Естонія, Латвія, Литва та, можливо, трохи пізніше – Туреччина), який стане альтернативою Європейському Союзу. Про це повідомила італійська газета Corriere della Sera із посиланням на власні джерела. Як оцінюєте таку пропозицію та перспективи її реалізації? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Альтернатива ЄС: що стоїть за пропозицією Британії Україні – чи можливе створення нового союзу

Володимир Зеленський та Борис Джонсон. Фото: Офіс президента

Сигнал щодо можливості створення нового союзу у політичному сенсі – позитивний, але реалізація зараз у повному обсязі неможлива

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж розмірковує так:

"Ця заява є політично позитивною у плані підтримки нашого стратегічного курсу. ЄС зараз не є єдиним щодо прийняття України найближчим часом. І така пропозиція Великобританії (за спиною якої, можливо, стоять США) – сигнал, що є готовність сформувати новий політичний, економічний, оборонний альянс у дещо іншому форматі. І перелічені країни, які мають сформувати своєрідну антиросійську вісь – Великобританія, Україна, Польща, країни Балтії, можливо, низка інших східноєвропейських держав – цікава компанія. Але не думаю, що формування такого альянсу можливе найближчим часом".

За словами Миколи Маломужа, у період війни можна говорити лише про посилення підтримки України з боку потенційних учасників нової спілки військовою технікою, боєприпасами, озброєнням. Про активізацію гуманітарної, фінансової допомоги, про сприяння нашій країні у політичному та дипломатичному фронті. Про формування певних програм сприяння окремих критично важливих галузях, наприклад, в енергетичній сфері.

"Але для власного формування нового союзу зараз немає передумов, – наголошує генерал. – І тому що Україна перебуває у стані війни. І тому що не вироблено відповідного правового механізму нової інтеграції. І тому, що подібний альянс може бути сприйнятий як альтернатива ЄС. І низка країн цього формування (наприклад, Німеччина, Франція, Італія) можуть сприйняти це як загрозу для власного Євросоюзу".

Микола Маломуж акцентує, що кожна з європейських країн, крім Великобританії, має свою модель співпраці, прописану в рамках ЄС. І саме у ЄС вони потужно інтегровані. Саме з ним пов'язані певні зобов'язання, договори. І ламати цю систему ніхто не буде.

"А от паралельно проводити програми двосторонньої та багатосторонньої співпраці з Україною (насамперед в обороні та військово-технічній сфері) – актуально і для нашої країни, і для низки європейських країн (особливо східних), і для Великобританії як лідера цього проекту. Резюмуючи: сигнал про можливість створення нового союзу у політичному сенсі – позитивний, але реалізація зараз у повному обсязі неможлива. При цьому співпраця України з Великобританією, Польщею, країнами Балтії точно зміцнюватиметься", – зазначає Микола Маломуж.

Британія зараз намагається створити альтернативний центр сил

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов наголошує, що у Британії давно стосунки з Євросоюзом, м'яко кажучи, не складалися. Тому й покинула його.

"Російська агресія продемонструвала, що зовсім не ЄС, а США були і залишаються лідером, який є консолідуючим фактором. І саме у ЄС вистачає "друзів Росії". Тих, хто робить ставку на мир за будь-яку ціну, зокрема за рахунок інтересів України. Тих, хто блокує антиросійські санкції, що реально діють. Тих, хто влаштовує тяганину з постачанням важких озброєнь. Тоді як, як повідомив у своєму Твіттері Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, росіяни криють Україну навіть вогнеметною системою "Сонцепек" – найважчою неядерною зброєю, яка спалює людей живцем. А серед європейських країн все ще триває дискусія у стилі давати-не давати те чи інше озброєння Україні, запроваджувати – не запроваджувати санкції. Російська агресія поламала плани неформального альянсу (Німеччина-Франція-Росія) щодо витіснення США з європейського економічного та фінансового ринків. Проте Берлін і Париж продовжують демонструвати "особливу позицію" щодо Москви. Тоді як та сама Британія займає однозначно жорстку позицію, спрямовану на стримування Росії. Саме британці оперативно відгукуються на наші запити, зокрема щодо озброєнь", – зазначає політолог.

На його думку, фактично Британія зараз намагається створити альтернативний центр сил. Куди окрім названих у статті італійської газети держав можуть увійти Румунія, Словаччина, Чехія. Ті, хто має намір орієнтуватися на США та Велику Британію. Ті, хто розуміє ризики, які несе Росія.

"З огляду на протиріччя в ЄС (щодо шостого пакету санкцій проти РФ, який блокує Угорщина, щодо прискореної євроінтеграції України, проти чого виступає низка країн центральної та південної частини Європи), у НАТО (історія з блокуванням Туреччини євроатлантичних устремлінь Фінляндії та Швеції, з блокуванням поруч) країн, тут особливо постаралася свого часу Німеччина (українська євроатлантична інтеграція), Лондон шукає більш консолідований варіант. У якому не було б подібних протиріч та різниці інтересів. І Україні, безумовно, вигідний такий союз, – вважає Андрій Золотарьов. – З огляду на туманність наших перспектив щодо ЄС і особливо НАТО, нам треба шукати альтернативні варіанти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Британія може сплутати усі карти Брюсселю: Джонсон запропонував Зеленському альтернативу ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

27 травня 2022, 20:59

Все. Можно сказать, что Северодонецк слили Гайдай и Киевские генералы с зеленым гавнокомандующим. Оружия туда специально не давали, даже бойцы сами об этом заявили. Где грязножопых кадыровцев впустили хоть в один дом города, то все - город захвачен. И не надо ляля, только лялякать и могут.


Новини