Головна Новини Суспільство події Агресія Росії, Україна та Євросоюз: що заважає зближенню – як лихоманить сам ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Агресія Росії, Україна та Євросоюз: що заважає зближенню – як лихоманить сам ЄС

Україна може набути статусу кандидата в члени ЄС, важливо те, що буде після цього

10 травня 2022, 11:10
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні заявив, що розраховує у червні отримати позитивну відповідь на набуття Україною статусу кандидата у члени ЄС. І наголосив, що в європейських столицях головна тема зараз – це і ціна миру, яку ще доведеться сплатити, зупиняючи розв'язану Росією війну. Тим часом у ЄС явно немає єдності ні щодо нового пакету санкцій проти РФ (особливо щодо ембарго), ні щодо прискореного ухвалення України до членів Євросоюзу. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Агресія Росії, Україна та Євросоюз: що заважає зближенню – як лихоманить сам ЄС

Прапори України і ЄС. Фото з відкритих джерел

З погляду єдності – ЄС уже став більш єдиним, ніж до широкомасштабного вторгнення РФ до України

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич наголошує, що ЄС вже дещо видозмінений російсько-українською війною. Став згуртованішим, попри певні протиріччя.

Але є, зазначає експерт, низка проблем, що були гострими на кінець 2021 року. І які не знято, а відкладено. Серед них:

– незавершена робота над мінімізацією наслідків Брекситу (виходу Великої Британії з ЄС);

– порушення ланцюжків торгівлі через ковід та карантинні обмеження;

— різне ставлення до китайської проблеми або китайської можливості (різні європейські країни сприймають це по-різному);

– епоха постМеркель (зміна влади у Німеччині та не зміна влади у Франції);

— відкладена концепція "Європи різних швидкостей";

– посилення Тримор'я (об'єднання 12 держав ЄС, розташованих у Центральній та Східній Європі, які мають вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорного моря), яке зараз триває як проект присутності американських інтересів у Євросоюзі;

– відносини ЄС та НАТО, видозміна концепції європейських сил безпеки.

"Це лише ті теми, які несли потенційні розбіжності раніше – і які сьогодні відкладені. Після закінчення війни ЄС, у будь-якому разі, до них повертатиметься. І все це поки що – без фактора Російської Федерації (політичного, економічного, безпекового)", – пояснює Ігор Тишкевич.

Що стосується балансу сил, то, продовжує експерт, зараз відбувається посилення позицій США в Європі. У тому числі через посилення впливу Польщі. Те саме Тримор'я.

"При цьому з економічного погляду Польща критично залежить від Німеччини. Польща вже пройшла шлях, яким загальмувала Мексика у взаєминах із США. Польща була на початковому етапі своєрідною "Мексикою" для Німеччини. Але зараз вона переросла на цей статус. І Польща матиме вибір, що робити далі з економікою. Вона хоче зробити ривок, щоб бути вже не молодшим, а рівноправним партнером тієї самої ФРН", – наголошує експерт.

Якщо говорити про європейські перспективи України, то поки що мова – про статус кандидата в ЄС, нагадує Ігор Тишкевич. І статус ця наша країна, з великою ймовірністю, незабаром набуде.

"Але це – зовсім не повноцінне членство у Євросоюзі, держави якого ще самі мають знайти у нових реаліях відповідь на запитання – хто вони такі. З погляду демократичних цінностей загальноєвропейської політики можна згадати проблеми з "окремою позицією" Греції, Угорщини. Конфлікт керівництва ЄС із Польщею щодо Конституційного суду, призначень суддів. Проблеми із Іспанією. Усі ці питання все одно доведеться вирішувати, – упевнений експерт. – Євросоюз точно видозмінюватиметься. З погляду безпеки, найімовірніше, посилиться. З погляду єдності – ЄС уже став більш єдиним, ніж до широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, незважаючи на всі проблеми із запровадженням санкцій загалом та ембарго зокрема проти країни-агресора. Чи ця ситуація збережеться після того, як активна фаза війни завершиться, сказати складно".

Одна з болючих точок для України – Угорщина , яка раніше блокована євроатлантичну інтеграцію України, а тепер не дає запровадити ембарго проти російської нафти.

"Офіційний Будапешт намагається балансувати з огляду на внутрішньоєвропейські протиріччя на співпраці з Росією та Туреччиною. І це базове встановлення навряд чи зміниться, – прогнозує Ігор Тишкевич. – Компроміси доведеться шукати як конкретно між Україною та Угорщиною, так і між керівництвом ЄС та про готовність/не готовність угорців переформатувати свою політичну систему. Аналогічні проблеми є, до речі, між Брюсселем та Варшавою. Також слід розуміти, що Україна має проблеми комунікації не лише з Угорщиною, а й із тими самими Балканськими країнами. Із Болгарією. Потенційно конфліктні моменти із Румунією. І це вже наше домашнє завдання – посилити дипломатичну роботу за цими напрямками. Це не проблема ЄС, а проблема нашої зовнішньої політики. Ситуацію слід терміново виправляти. Причому активізуватися на зовнішньому полі вже зараз з огляду на те, що після війни баланс сил змінитися (збільшення виляння України при зменшенні впливу Росії)".

Ситуація змінюється і вже стара-Європа стає зацікавленою, щоб Україна стала повноправним членом ЄС

Політичний аналітик Максим Маньковський припускає, що не має бути проблем на шляху набуття Україною статусу кандидата в члени ЄС.

"Так окремі країни, члени Євросоюзу, з різних причин можуть бути внутрішньо проти і навіть вставляти палиці в колеса. Але, певен, знайдуться аргументи для позитивного голосування і таких держав, – каже аналітик. – При цьому слід розуміти, що статус кандидата – це ще не повноцінне членство у ЄС. Та сама Туреччина у статусі кандидата перебуває вже двадцять другий рік".

Безумовно, членство України в ЄС – ціль, певне завдання на майбутнє, яке несе за собою низку реформ та величезні зміни у країні.

"Але я не переоцінював би цей процес, – зазначає Максим Маньковський. – Сам Євросоюз зараз перебуває у непростій ситуації. Ті самі конфлікти між внутрішнім законодавством низки країн та загальноєвропейським, неузгодженість у кейсі санкцій та інші внутрішні процеси…".

Тим часом війна змінила і ЄС, і Україну. Економічно послаблюючи, але ідеологічно, ціннісно – посилюючи.

"Так, нам важко, ми потребуємо великої підтримки заходу. Але якщо немає узгодженої підтримки всього ЄС, ми її знаходимо безпосередньо у країнах-членах Євросоюзу. Ми укладаємо союзи, бачимо, як знімають бар'єри на шляху товарів з України за кордон. Ми отримуємо зброю, фінансову, енергетичну допомогу, – наголошує Максим Маньковський. – На мою думку, ситуація змінюється і вже старенька-Європа стає зацікавленою, щоб Україна стала повноправним членом ЄС. Мине час – так і буде. Тепер головне вистояти – та перемогти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні вважають, що Москва готується провести нову анексію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини