Головна Новини Суспільство Кримінал Зловмисник продавав азіатській країні секрети українського кораблебудування – СБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Зловмисник продавав азіатській країні секрети українського кораблебудування – СБУ

Розробки українських інженерів у галузі військового кораблебудування цікавлять іноземних шпигунів

23 листопада 2021, 18:12
Поділіться публікацією:

Контррозвідники СБУ викрили громадянина, який намагався передати секретні військові відомості представнику невказаної азійської країни. 

Зловмисник продавав азіатській країні секрети українського кораблебудування – СБУ

Зловмисник під час затримання СБУ - фото прес-служби

Зловмисник намагався продати інформацію, яка стосувалась оборонних розробок в галузі кораблебудування. Він оцінив проєктну документацію у два мільйони доларів, які погодилась сплатити одна з країн Азії. 

Працівники СБУ повідомляли, що незаконну діяльність громадина запідозрили ще влітку 2021 р. Тоді правоохоронці спинили спробу витоку технічної інформації. Вилучені документи передали на експертизу, щоб зрозуміти, чи міститься у них державна таємниця. Фахівці провели аналіз та зробили висновок: дані дійсно містять державну таємницю. Якби їх отримала іноземна держава, то це зашкодило б обороноздатності України, а також її економічній та інформаційній безпеці.

Правоохоронці повідомляють, що влітку затримали зловмисника у столичному готелі, однак діяв він у Миколаєві. Там же були й спільники, які або продовжують працювати, або працювали в минулому на одному з оборонних підприємств.

Під час спецоперації контррозвідники зафіксували, як зловмиснику іноземці кілька разів передавали заохочувальні "аванси" – по сім тисяч дол. А затримання відбулось під час передачі 243 тис. дол за проєктну документацію, яку він обманом, як каже СБУ, виманив у свого колишнього колеги.

Зловмиснику оголошено підозру згідно з ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу. Якщо його буде визнано винним у державній зраді, він може опинитись у в'язниці на термін до 15 років.

Видання "Коментарі" нагадує своїм читачам, що в Україні існують конструкторські бюро, розробки яких цікавлять країни з сучасним флотом, наприклад, Бразилію та Казахстан. На початку 2021 р. делегація з Бразилії знайомилась з розробками Державного підприємства "Дослідницький проєктний центр кораблебудування", який розташований у Миколаєві. Розробки ДП "ДПЦКБ" користуються попитом, так як створені відповідно до міжнародних стандартів: малий корвет "Каракал", патрульний катер "Бріз-40", корабель морської охорони "Корал", багатофункціональний катер "Кайра-150", десантні кораблі "Саламандра", "Ондатра" та "Бізон", протичовновий корабель МПК-500, корвет пр. 58250, ракетні катери "Гроза", "Богомол", "Сарган".

Раніше видання публікувало про чергову справу СБУ: затримання бойовика з ОРДЛО, який чинив військові злочини на території Луганської області. Більше про це можна прочитати за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини