Головна Новини Суспільство Кримінал Як вберегти підлітків від кримінальної субкультури
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вберегти підлітків від кримінальної субкультури

Підлітки мають право на ще один шанс, щоб виправити помилку і не познайомитись з криміналом

13 жовтня 2021, 17:46
Поділіться публікацією:

Прес-центр Міністерства юстиції України інформує про підсумки проєкту "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення". 

Як вберегти підлітків від кримінальної субкультури

Конференції про підсумки "Програми відновлення для неповнолітніх" - фото прес-служби Мінюсту

Результати Програми обговорювались під час конференції 12 жовтня 2021 р. у Києві. Учасниками були працівники системи безоплатної правової  допомоги, ювенальні прокурори, адвокати, судді, психологи, представники громадських організацій.

В рамках програми підлітки, які вчинили правопорушення, отримували шанс виправити наслідки своїх вчинків без потрапляння у в'язницю. Опиняючись у слідчих ізоляторах, діти травмувались: їхня свідомість пригнічувалась, права порушувались. Щоб вберегти їх від цього і створили систему відновлювального правосуддя. Згідно з цією системою, якщо сторони конфлікту погоджувались, до справи долучався медіатор – посередник, який допомагав потерпілому і правопорушнику порозумітись і не доводити справу до суду. Після укладання відповідної угоди підліток отримує фахову підтримку для ресоціалізації, щоб не вчинити злочин повторно. Потерпілим у свою чергу відшкодовувались завдані збитки.

Проєкт тривав з 2019 р. до 2021 р. Його реалізовували у шести областях: Миколаївській, Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській та Харківській. Розробили спеціальну покрокову процедуру, яка давала можливість підліткам у законний спосіб не потрапити у кримінальний процес, а згодом – у в'язницю.

Шанс змінити своє життя отримали біля 200 осіб. 158 підлітків звільнили від кримінальної відповідальності, у 50 – справа ще у суді. Для розуміння масштабів злочинів на конференції наводились приклади правопорушень, вчинених дітьми: один хлопчина вкрав мішок вугілля, другий – викопав ялинку, дівчинка винесла з магазину косметику. Мотиви, які ними рухали: хотів обігріти домівку, хотів прикрасити квартиру, хотіла порадувати маму. 

Досвід впровадження Програми відновного правосуддя був досить успішним. Тому на його основі розроблено законопроєкт 5617 — про юстицію, дружню до дитини. Учасники конференції сподіваються, що незабаром він стане законом і зафіксує позитивні зміни у правосудді для неповнолітніх.

Видання "Коментарі" нещодавно розповідало своїм читачам, як Денис Малюська, міністр юстиції, працевлаштував довічнозасуджену жінку




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини