Головна Новини Суспільство Кримінал Як ТОП-менеджмент крав газ, отримуючи мільярдні прибутки
commentss НОВИНИ Всі новини

Як ТОП-менеджмент крав газ, отримуючи мільярдні прибутки

СБУ та БЕБ викрили 16 облгазів на розкраданні державного блакитного палива

17 березня 2023, 19:25
Поділіться публікацією:

Фахівці Служби безпеки спільно з Бюро економічної безпеки (БЕБ) ліквідували масштабну схему привласнення в промислових обсягах газу із газотранспортної системи НАК "Нафтогаз України", пишуть "Коментарі".

Як ТОП-менеджмент крав газ, отримуючи мільярдні прибутки

Розкрили масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива

Як з'ясували правоохоронці, до організації незаконної оборудки був залучений ТОП-менеджмент 16 регіональних газових підприємств у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, що напряму зв'язані з одним із українських олігархів.

"Схема полягала у тому, що "на папері" посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі", — розказують силовики. 

Тільки у 2021 році збитки від оборудок склали майже 3,5 млрд грн. Облгази беручи гроші за тарифами від людей та підприємств, фактично їх використовували не для придбання газу, а йшли на рахунки підконтрольних різних структур і виводилися у тінь.

"При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом, — розповідають правоохоронці. — Надалі організатори схеми намагались "списати" штучну заборгованість користуючись з бюджетних коштів".

Втім співробітники СБУ викрили масштабну схему та зрештою заблокували її роботу. Зараз правоохоронці проводять цілу низку обшуків в офісах облгазів 16 регіонів. У двох з них управління повернули державі. Для з'ясування всіх обставин оборудок і притягнення усіх винних й причетних до відповідальності продовжують проводити досудове розслідування.

"Коментарі" також писали про те, що накопичення багатомільярдних заборгованостей "Нафтогазом" та його дочірніми структурами призведе до неминучого банкрутства монополіста.

Повідомляв портал "Коментарі" і про призначення Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду (ВАКС) України до колишнього керівника компанії "Нафтогаз України" Андрія Коболєва запобіжний захід у вигляді майже 230 млн гривень застави.

Читайте також на сайті "Коментарі" — “Нафтогаз” хоче відмовитися від імпорту газу у 2023 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини