Головна Новини Суспільство Кримінал Викрито членів хакерської групи Phoenix, які зламували мобільні телефони - СБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Викрито членів хакерської групи Phoenix, які зламували мобільні телефони - СБУ

Створення фішингових сайтів та перепродаж краденого - спеціалізація українських хакерів

25 листопада 2021, 12:34
Поділіться публікацією:

СБУ викрили зловмисників, які обманом отримували доступ до банківських карток через смартфони, а також отримували кошти за розблокування вкрадених гаджетів та їхній перепродаж. Про це повідомляє прес-центр служби.

Викрито членів хакерської групи Phoenix, які зламували мобільні телефони - СБУ

Правоохоронці проводять обшук у торговельній точці підозрюваних - фото СБУ

Група молодих людей відносила себе до міжнародного хакерського угрупування Phoenix. Вони дистанційно проникали до телефонів користувачів на замовлення інших зловмисників. Вартість одного зламу складала 200 дол. 

Слідчі СБУ повідомляють, що для злочинів фігуранти використовували спеціальні програми і техніку. Вони створювали підробки – так звані "фішингові" сайти потужних виробників мобільних пристроїв, наприклад, Apple та Samsung. Дизайн сайтів повністю повторював справжній. Тому користувачі нічого не запідозрювали і лишали шахраям персональні дані для доступу до облікового запису. Після цього ті дистанційно копіювали всю інформацію, яка зберігалась на мобільному пристрої. 

Фігуранти справи отримували дані для доступу до банківських карток  і викрадали кошти з рахунків. Крім того вони продавали замовникам-"третім особам" дані про приватне життя жертв. 

Ще один напрям роботи – розблокування гаджетів Apple, які були викрадені або знайдені і не повернуті законним власникам. Після цього пристрої продавались через спеціалізовані магазини, розміщені у Києві та Харкові.

Незаконна діяльність хакерів тривала біля двох років, повідомляє СБУ. Протягом цього часу від них постраждали сотні осіб. 

Правоохоронці провели п'ять обшуків: в квартирах, офісах, майстернях та магазинах. Було виявлено низку доказів, які підтверджують злочинну діяльність: комп'ютерна та інша техніка, яка використовувалась для зламу телефонів, а також розблоковані гаджети, які мали надійти у торговельну мережу для продажу під виглядом нових.

Фігурантам справи найближчим часом оголосять підозру за ст. 361 Кримінального кодексу. Якщо їх буде визнано винними, то вони можуть бути покарані або штрафом, або обмеженням волі на 2-5 років, або опинитись у в'язниці на термін до трьох років.

Видання "Коментарі" раніше публікувало справу про незаконне привласнення 16-ти земельних ділянок у Києві. Більше про це — за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини