Головна Новини Суспільство Кримінал Чи можливо приватизувати нічийні об'єкти на березі Дніпра – махінацію розслідує СБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливо приватизувати нічийні об'єкти на березі Дніпра – махінацію розслідує СБУ

Держава ледь не втратила земельні ділянки та гідротехнічні споруди через прогалини у законодавстві та перевищення службових повноважень

24 листопада 2021, 12:08
Поділіться публікацією:

Правоохоронці запобігли незаконній схемі, за якою людина стала власником прибережних територій в межах Києва та Київської області. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Чи можливо приватизувати нічийні об'єкти на березі Дніпра – махінацію розслідує СБУ

Земельна ділянка, яку ледь не втратила київська громада - фото СБУ

Держмайно загальною вартістю 4,2 млрд грн. ледь не перейшло у власність фігуранта справи, а саме гідротехнічні споруди (ГТС) та 12 ділянок на узбережжі Дніпра. Незаконність оборудки підтвердило розслідування СБУ. 

Згідно з інформацію слідчих, все почалось із офіційного звернення до органів влади, у якому чоловік просив повідомити, хто власник низки ГТЗ та земельних ділянок. Йому формально відповіли, що об'єкти не перебувають у власності ніяких юридичних чи фізичних осіб. При цьому чомусь не було вказано, що це – власність державна та комунальна. Громадянин став "відповідальним зберігачем" об'єктів, а згодом розпочав процедуру приватизації. 

Якби оборудки закінчились успішно, держава та місцеві громади втратили б майна більш ніж на чотири млрд грн. Постраждали б три райони Києва – Оболонський, Подільський, Деснянський, та два райони Київської області – Обухівський та Вишгородський.

Прес-служба не називає прізвище громадянина, але схожа оборудка викривалась журналістами "Схем" у вересні 2021 р. Згідно з інформацією розслідувачів, вона стала можлива завдяки звичайному листу від Нацполіції. Фігурант, як юридичний представник однієї з юнацько-спортивних шкіл, повідомив поліції, що він виявив "загублені майнові права" на майже 20 земельних ділянок. За законом, писав автор листа, той, хто знайшов "нічиє", має право стати його  зберігачем. Один з керівників у Нацполіції підтримав цю пропозицію. З цим підтвердженням громадянин пішов до приватних реєстраторів і вони зареєстрували його як власника дороговартісних земельних ділянок у Києві та області.

Слідчі СБУ продовжують розбиратись у справі. Поки що вони розпочали кримінальне провадження за статтею про зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу). Якщо особу, стосовно якої відкрили провадження, суд визнає винною, вона може опинитись у в'язниці на термін 3-6 років і сплатить штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн.

Видання "Коментарі" нагадує про попередню справу з землею у Києві, викриту з СБУ — у тому випадку зловмисників затримали при отриманні готівкою мільйона доларів. Докладніше про це можна прочитати за посиланням



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини