Головна Новини Суспільство Кримінал В Україні кратно зріс відсоток особливо тяжких злочинів
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні кратно зріс відсоток особливо тяжких злочинів

За даними Офісу Генпрокурора, стало більше злочинів стосовно основ національно безпеки, умисних вбивств, воєнних злочинів

27 лютого 2023, 15:47 comments1757
Поділіться публікацією:

У 2022 році зростання злочинності склало 8,8%, пишуть "Коментарі" за статистикою Офісу Генпрокурора.

В Україні кратно зріс відсоток особливо тяжких злочинів

Торік майже в 10 разів зросла кількість злочинів за статтею державна зрада

За статистикою торік відсоток особливо тяжких злочинів кратно зріс. До таких злочинів відносяться державна зрада, умисне вбивство і т.д. Збільшилась кількість тяжких злочинів, а от доля нетяжких правопорушень і кримінальних проступків зменшилась.

Також змінився розподіл статей за якими притягувались особи до кримінальної відповідальності: стало більше злочинів стосовно основ національно безпеки, умисних вбивств, воєнних злочинів.

Злочини проти основ національної безпеки. У зв'язку із бажанням агресора завдати Україні якнайбільшої шкоди, він шукає собі поплічників серед громадян нашої країни.

У 2022 році майже в 10 разів зросла кількість злочинів за статтею державна зрада: з 208 у 2021 році до 1 957 у 2022.  Весною 2022 року Верховна Рада доповнила Кримінальний кодекс новими статтями в сфері основ національної безпеки. За минулий рік, зокрема, облікували правопорушення за такими статтями:

-       колабораційна діяльність — 3 851;

-       пособництво державі агресору — 379;

-       несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ — 202.

Порушення законів та звичаїв війни. Правоохоронці у 2022 році зафіксували 60 387 злочинів за статтею 438 ККУ — порушення законів та звичаїв війни. Відповідно цієї статті передбачена відповідальність за злочини проти цивільного населення, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни. Торік за цією статтею обліковано 172 злочини.

В Україні кратно зріс відсоток особливо тяжких злочинів - фото 2

Ухилення від призову та незаконне переправлення осіб через державний кордон. Через держкордон намагалися торік переправитися з порушеннями 1 225 осіб, у 2021 році лиш 327. Окрім того, зафіксовано 1 108 ухилянтів.

В Україні кратно зріс відсоток особливо тяжких злочинів - фото 3

Як писали раніше "Коментарі", кіберзлочинці активізувалися у період воєнного стану. Зловмисники проводять фішингові кампанії, щоб отримати доступ до банківських рахунків.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини