Головна Новини Суспільство права людини Кіберзлочинці активізувалися у період воєнного стану: найпоширеніші шахрайства
commentss НОВИНИ Всі новини

Кіберзлочинці активізувалися у період воєнного стану: найпоширеніші шахрайства

Зловмисники проводять фішингові кампанії, щоб отримати доступ до банківських рахунків.

15 лютого 2023, 16:30
Поділіться публікацією:

Один із видів шахрайських схем базується на псевдо-організації збору коштів для допомоги ЗСУ. Про це повідомляється на офіційному порталі Національного банку, пишуть “Коментарі”. 

Кіберзлочинці активізувалися у період воєнного стану: найпоширеніші шахрайства

Кіберзлочинець. Фото: pixabay


Регулятор спільно з Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України запустили проєкт із протидії кібершахрайству у фінансовому секторі. Його мета — зменшити переходи користувачів на шахрайські сайти, що досягається перенаправленням їх на сторінку з попередженням, що сайт створений зловмисниками. 


Як повідомили в НБУ, лише за перший місяць зафіксовано близько 120 тисяч унікальних переходів на цю сторінку. 


“Фішинг – один з найпоширеніших методів шахрайства в мережі Інтернет, який використовують кіберзлочинці для привласнення коштів та збору персональних даних. А з початком повномасштабної військової агресії це стало також і одним з напрямів гібридної війни російської федерації проти України”, — йдеться у повідомленні.


За інформацією регулятора, десятки зловмисних груп, які займаються фішингом, управляються росіянами за підтримки ФСБ. Таким чином кошти, які грабують в українців, використовують для підтримки країни-терориста, зауважив заступник Секретаря РНБО Сергій Демедюк.   


Як розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан, на тлі повномасштабної збройної агресії рф платіжне шахрайство не зникло, а навіть зросло. 


“У 2022 році НБУ виявив близько 4500 фішингових ресурсів, для порівняння – в 2021 році ця цифра була на порядок меншою”, — сказав він. 


За його словами, найпоширенішим видом стала фейкова соціальна допомога від державних чи міжнародних організацій постраждалим від війни українцям. 

Раніше ми писали, що незабаром у "Дії" з'являться довгоочікувані сервіси Платформа доповниться шістьма новими опціями.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини