Головна Новини Суспільство Кримінал Український хакер заразив вірусом-шифрувальником сотні іноземних компаній
commentss НОВИНИ Всі новини

Український хакер заразив вірусом-шифрувальником сотні іноземних компаній

Міжнародна спецоперація виявила українського хакера, який поширював шкідливий програмний код

4 жовтня 2021, 13:01
Поділіться публікацією:

Програміст з Києва поширював шкідливі програми в комп'ютерах закордонних компаній і вимагав у постраждалих кошти за розблокування, інформує Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Український хакер заразив вірусом-шифрувальником сотні іноземних компаній

Комп'ютерна безпека - фото з мережі

Зловмисник – 25-річний киянин — створив  програмне забезпечення, яке шкодило двома шляхами. Він розробив додаток, який зламував програму для роботи користувачів з віддаленим сервером. Також на корпоративні електронні скриньки розсилались листи, які пошкоджували дані. В підсумку було зруйновано роботу більше 100 закордонних компаній Північної Америки та Європи у галузі енергетики, туризму, розробників техніки. За відновлення зашифрованих (криптованих) даних хакер вимагав гроші. Внаслідок його дій завдано збитків майже на 200 млн дол. Повідомляється, що для виведення цих злочинних коштів хакер використовував спільника.

Щоб спіймати зловмисника, проводилась спеціальна поліцейська операція на міжнародному рівні. У одній команді спільно працювали Департамент кіберполіції, Київська міська прокуратура, фахівці Інтерполу та Європолу, представники правоохоронців Франції та США. Було проведено обшук у хакера та його близьких і виявлено засоби, за допомогою яких вчинювався злочин: комп'ютери, телефони, транспорт. Також виявили готівкою більше 300 тис дол. Крім того програміст-умілець мав гаманець у криптовалюті, на якому зберігався 1 млн дол. Ці кошти заблоковані.  

Якщо провину українського хакера буде доведено, йому доведеться відсидіти у в'язниці до 12 років. Усе його майно конфіскують.

Дослідження, проведене компанією з комп'ютерної безпеки McAfee та Центром стратегічних й міжнародних досліджень (CSIS), показали, що кіберзлочинці у 2020 році завдали збитків світовій економці на трильйон доларів, що складає 1% світового ВВП. Також дослідники зауважують тенденцію до зростання цих збитків, так як їх на 50% більше ніж у 2018 році.

Про чергового викритого українського хакера, якого ФБР виявило у Польщі, видання "Коментарі" раніше повідомляло своїм читачам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини