Головна Новини Суспільство Кримінал Ще одна фальсифікована "Дія" на Миколаївщині від програміста-підлітка - МВС
commentss НОВИНИ Всі новини

Ще одна фальсифікована "Дія" на Миколаївщині від програміста-підлітка - МВС

Держзастосунок "Дія" продовжують підробляти програмісти-аматори, а кіберполіція продовжує їх виявляти

22 листопада 2021, 17:15
Поділіться публікацією:

Кіберполіція Миколаївської області розшукала автора фейкового застосунку "Дія". Застосунок повністю повторював дизайн офіційної програми і надавав користувачам багато різних можливостей.

Ще одна фальсифікована "Дія" на Миколаївщині від програміста-підлітка - МВС

До 15-річного програміста прийшла з обшуком Кіберполіція - фото прес-служби

Підробку створив хлопець 15-ти років з Миколаївської області. Фейковий додаток виглядав як офіційний і дозволяв користувачу створити для себе будь-який документ з будь-якими фальшивими даними. 

Вартість застосунку, розробленого підлітком – від 250 до 650 грн. Ціна залежала від того, наскільки широкий функціонал потрібен був замовнику: від COVID-сертифіката до будь-якого іншого документу, який генерується "Дією". Користувач міг внести невірні дані про вік, розмістити довільне фото і отримати підробку навіть з QR-кодом. QR-код, звичайно, при перевірці виявлявся фальшивим і не зчитувався офіційними програмами.

Хлопчина вимагав у користувачів передоплату, яку вони сплачували на електронний гаманець у російській платіжній системі. Отримавши гроші, він пересилав покупцям архів з додатком, який потрібно було розпакувати і встановити на своєму смартфоні. Кількість громадян, які встигли його завантажити, складає біля 30 осіб. Правоохоронці встановлюють, хто це був.

Під час обшуку поліціянти виявили докази, які підтверджують незаконну діяльність: програмний код зберігався на комп'ютері та у смартфоні хлопця, збереглось листування з клієнтами та інформація про переведення коштів. Усі засоби, які допомогли йому чинити злочин, вилучені. Також кіберполіція зараз намагається відшукати і блокувати усі канали, якими розповсюджувалась фейкова "Дія".

15-річному підробнику загрожує кримінальне провадження за ч.1 ст. 361 Кримінального кодексу. Якщо його буде визнано винним, він може опинитись в в'язниці на термін до трьох років.

Видання "Коментарі" між тим нагадує, що Національна поліція виявила всього 0,7% порушників карантинного режиму міжрегіональних перевезень. Докладніше про це можна прочитати за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини