Головна Новини Суспільство Кримінал СБУ знешкодила криптоферму, яка могла залишити частину Чернігівської області без світла і води (фото)
commentss НОВИНИ Всі новини

СБУ знешкодила криптоферму, яка могла залишити частину Чернігівської області без світла і води (фото)

За два місяці «роботи» зловмисники завдали лише прямих збитків на суму понад 3 мільйони гривень

5 липня 2021, 17:00
Поділіться публікацією:

З розмахом працювали в Чернігівській області "майнери", які для генерації криптовалюти придбали 150 одиниць обладнання та ще й незаконно підключили його до трансформаторної підстанції в Ніжинському районі.

СБУ знешкодила криптоферму, яка могла залишити частину Чернігівської області без світла і води (фото)

СБУ знешкодила криптоферму, фото Служби безпеки України

Майнінг криптовалюти — досить енерговитратна і гучна справа, тому зловмисники використовували спеціалізовану техніку для втручання в мережу автоматизованого обліку електричної енергії, а щоб не потрапляти "на очі" правоохоронним органам, — орендували складські приміщення.

Якби крадіжка невеликих обсягів енергії залишилася непоміченою, то втрата електроенергії на суму понад 3 мільйони гривень тільки за два місяці роботи криптоферми викликала підвищений інтерес у комунальників і правоохоронців.

За повідомленням пресцентру СБУ, "майнери" створили загрозу для життєво важливої інфраструктури цього регіону Чернігівської області. Так, від підстанції, з якої крали електроенергію власники "криптоферми", отримують електроенергією комунальні підприємства "Нежінводоканал", "Ніжинська станція швидкої медичної допомоги" й низка інших. Тому дії "майнерів", на думку співробітників Служби безпеки, цілком могли призвести до позаштатних ситуацій і проблем з поставками електроенергії підприємствам, організаціям і населенню.

СБУ знешкодила криптоферму, яка могла залишити частину Чернігівської області без світла і води (фото) - фото 2

Устаткування і техніка вилучені, слідчі дії тривають. З огляду на обсяг вкраденого, тільки штрафами зловмисники не обійдуться, проти них порушено кримінальну справу за статтею "Викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання" Кримінального кодексу України (ККУ).

За повідомленням СБУ, проти підозрюваних було порушено ще й кримінальну справу за частиною 3 статті 191 ККУ ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"). Не обійшлося без участі в цій "афері" і когось зі службових осіб підприємства з постачання електроенергії.

СБУ знешкодила криптоферму, яка могла залишити частину Чернігівської області без світла і води (фото) - фото 3

"Коментарі" раніше писали, чому Моргенштерн був незадоволений діями СБУ і подав на них до суду



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини