Головна Новини Суспільство Кримінал Хакерами, які блокували роботу міжнародних компаній, виявилась родина з столиці: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Хакерами, які блокували роботу міжнародних компаній, виявилась родина з столиці: що відомо

Організатором групи виявився 36-річний киянин спільно з дружиною та трьома знайомими - вони здійснювали кібератаки на іноземні компанії

13 січня 2022, 12:45
Поділіться публікацією:

У кіберполіції прозвітували про викриття чергової групи хакерів, які працювали у столиці України. Зловмисники розсилали шкідливе програмне забезпечення, яке блокувало дані міжнародних компаній. За відновлення доступу вони вимагали викуп. Суми збитків компаній оцінюють у понад мільйон доларів. Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції, передає портал "Коментарі".

Хакерами, які блокували роботу міжнародних компаній, виявилась родина з столиці: що відомо

Хакери з Києва вимагали у іноземних компаній гроші. Фото з сайту Нацполіції

Потерпілими від дій викритої у Києві групи хакерів ввжається більше 50 компаній у Євросоюзі та США.  Організатором схеми виявився 36-річний киянин, який разом з своєю дружиною та іще  трьома знайомими здійснював протиправну діяльність. Розсилали вони програмне забезпечення типу Ransomware через спам-розсилки на електронну пошту. Коли дані були заблоковані, компаніям пропонували заплатити винагороду за відновлення доступу. Викуп вимагали надсилати на криптогаманці.

"Крім цього, на замовлення іноземних хакерів фігуранти надавали послуги з підміни IP-адрес користувачів. Як наслідок — останні мали змогу приховано здійснювати протиправну діяльність", — розповіли у Нацполіції.

Також правоохоронці встановили, що один з співучасників групи знаходиться у міжнародному розшуку. Він  за допомогою "вірусу" отримував доступ до банківських карток у британських банках. Маючи фінансові дані потерпілих, він робив покупки у інтернет-магазинах, або ж перепродував банківські картки іншим хакерам.

Читайте також: До скількох хакерів добрались правоохоронці у 2021 році (ФОТО)

Крім цього, на замовлення іноземних хакерів фігуранти надавали послуги з підміни IP-адрес користувачів. Як наслідок — останні мали змогу приховано здійснювати протиправну діяльність.

Також встановлено, що один з фігурантів розшукувався правоохоронними органами інших держав. Так правопорушник за допомогою "вірусу" отримував дані банківських карток клієнтів британських банків. За кошт потерпілих зловмисник купував різні товари в інтернет-магазинах та згодом перепродавав їх.

Працівники поліції спільно з правоохоронцями Великобританії та Сполучених Штатів Америки провели 9 обшуків в оселях фігурантів та в їхніх автівках. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, флеш-накопичувачи та три автомобілі. 

 © Офіційний сайт Національної поліції: https://www.npu.gov.ua/news/kiberzlochini/kiberpolicziya-vikrila-xakerske-ugrupovannya-na-atakax-inozemnix-kompanij-virusom-shifruvalnikom/

Використовуючи шкідливе програмне забезпечення, хакери криптували дані та вимагали викуп за відновлення доступу. Від протиправних дій постраждали понад 50 компаній у країнах Європи та Америки. Збитки сягають понад мільйон доларів США.

Діяльність хакерської групи викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції, працівниками СБУ та у співпраці з колегами-правоохоронцями з Великобританії та США.

 © Офіційний сайт Національної поліції: https://www.npu.gov.ua/news/kiberzlochini/kiberpolicziya-vikrila-xakerske-ugrupovannya-na-atakax-inozemnix-kompanij-virusom-shifruvalnikom/



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини