Головна Новини Суспільство Кримінал Чому справа Чауса може стати "справою Гонгадзе": що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому справа Чауса може стати "справою Гонгадзе": що відомо

Ексспівробітник СБУ стверджує, що Миколу Чауса утримують в таємній в'язниці Головного управління розвідки України й у нього зламана щелепа

4 червня 2021, 17:31 comments2213
Поділіться публікацією:

В Україні даремно втратили інтерес до теми скандального екссудді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, викраденому в Молдові. Ситуація з його викраденням тільки загострюється, заявив ексзаступник глави Служби безпеки України Дмитро Нескромний.

Чому справа Чауса може стати "справою Гонгадзе": що відомо

Микола Чаус. Фото: 24tv.ua

"Чаус зі зламаною щелепою зараз утримується на території ГУР (Головного управління розвідки, — прим. Ред.). Як усі вже, напевно, знають, вивезений він був з Молдови насильно силами ГУР за завданням Єрмака. Мета була — вибити з нього свідчення про Порошенка, Грановського й Бурбу. Щоб "підвісити" Порошенко на "гачок" й помститися Бурбі за "вагнергейт". А заодно відволікти всіх від фільму Bellingcat", — заявив Нескромний.

За його словами, нібито операція, проведена за участю українських спецслужб з викраденням Чауса, спочатку пішла не так, тому що "Молдова усіх отфіксувала". У цій ситуації дії співробітників української розвідки незаконні та потрапляють під статті кримінальних кодексів й України, й Молдови, пояснив ексспівробітник СБУ. Тому історія з викраденням Чауса цілком може стати "справою Гонгадзе" сучасності, резюмував Нескромний. 

В українських правоохоронців досі немає успіху у встановленні замовників вбивства журналістів Георгія Гонгадзе, Олеся Бузини та Павла Шеремета. Чому ці справи не доведені до логічного кінця, експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Адвокат Чауса Ростислав Кравець намагається розшукати екссуддю в таємних в'язницях за допомогою звернень до українських судів. Юрист повідомив, що 4 червня в Солом'янському районному суді Києва відбулося засідання про незаконне утримання екссудді Миколи Чауса.

"З'ясували, що його немає та ніколи не було та він ніколи не утримувався на території військової частини №2428 Прикордонної служби України. У зв'язку з цим суд абсолютно правомірно відмовив в клопотанні. Йдемо далі по всіх можливих місцях незаконного утримання  Миколи Чауса", — заявив Кравець.

Про справу екссудді Миколи Чауса "Коментарі" повідомляли й раніше. Верховний суд Молдови передав справу про екстрадицію екссудді Чауса на розгляд до Конституційного суду країни, а в Україні клопотання по справі Чауса його адвокат обіцяв подати одразу в кілька судів.

У Молдові розслідувати викрадення Чауса доручила особисто президент Майя Санду. Вона заявила про неприпустимість подібних інцидентів у своїй країні. Правоохоронці Молдови стверджують, що Чауса вивезли в Україну в багажнику автомобіля, що належить українському посольству в Кишиневі. Після викрадення Чауса в Молдові українському міністру закордонних справ Дмитру Кулебі довелося переконувати свого молдавського колегу, що Україна не має до цього відношення.

Нагадаємо, у 2016 році НАБУ порушило проти Чауса кримінальну справу. Українського суддю спіймали на хабарі в 150 тис. дол., але затримати не могли через суддівський імунітет. Цього ж року Верховна Рада позбавила його недоторканності судді. У 2017 році екссуддю затримали в Кишиневі. У Молдові Чаус просив політичного притулку. В разі відмови йому загрожувала екстрадиція.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Елена

5 червня 2021, 22:44

Украина - террористическое гнойное новообразование - раковая опуходь на шее у всего мира!!! Мародёры и беспредельщики! Ничем не гнушаются,от жадности просят милостыню,ходят с протянутой рукой и клянчут,хныкают,хрюкают!!!


Новини