Головна Новини Суспільство Кримінал Блокування корупційних схем: Нацполіція викрила 15 випадків ухилення від призову
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування корупційних схем: Нацполіція викрила 15 випадків ухилення від призову

Зловмисники діяли 11 областях України

сьогодні, 15:39
Поділіться публікацією:

За останні десять днів правоохоронці заблокували 15 схем ухилення від призову, в яких фігурують 20 осіб, зокрема посадовці військово-лікарських комісій, медико-соціальних експертних комісій та навчальних закладів. У результаті цих дій було вилучено готівки на суму понад 23 мільйони гривень. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

Блокування корупційних схем: Нацполіція викрила 15 випадків ухилення від призову

Блокування корупційних схем. Фото: Нацполіція

Методи ухилення від мобілізації

Як розповів начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель, фігуранти за гроші надавали допомогу чоловікам мобілізаційного віку уникнути служби в ЗСУ. Суми неправомірної вигоди варіювалися від 500 до 12 000 доларів. За ці кошти вони виготовляли фіктивні медичні довідки, оформлювали інвалідність і навіть організовували фіктивні шлюби з жінками, що мають інвалідність.
Зловмисники діяли у різних регіонах України, включаючи Закарпатську, Житомирську, Сумську, Волинську, Тернопільську, Вінницьку, Хмельницьку, Одеську, Черкаську, Харківську області та Київ. В одному з випадків на Хмельниччині були затримані заступник голови ВЛК і лікар, які за 3 000-8 000 доларів допомагали отримати групу інвалідності.

Серед фігурантів – освітяни та науковці

В Закарпатті викрили ректорку університету, експроректора та працівника ВСП, які отримували по 1500 євро за оформлення статусу "студента" у вишах, а також брали 500-1000 доларів за відстрочку від мобілізації. В Києві затримали кандидата наук, який обіцяв допомогти з бронюванням за 10 000 доларів, а в Одесі — ділка, який брав 10 000 доларів за організацію фіктивного шлюбу.

Правова відповідальність

На всіх підозрюваних вже складено справи за статтями Кримінального кодексу України, включаючи прийняття неправомірної вигоди, зловживання впливом та службове підроблення. Деяким з фігурантів обрано запобіжні заходи, а кілька осіб було відсторонено від займаних посад.

Нагадаємо, у Вінницькій області правоохоронці та СБУ викрили корупційну схему, організовану директоркою медичного закладу, яка отримувала хабарі за сприяння у встановленні групи інвалідності. За 3 300 доларів США вона пообіцяла доньці літньої жінки вплинути на рішення лікарів МСЕК, щоб ті присвоїли її матері статус інваліда, що потребує постійного догляду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини