Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Знамениті українці: експерти пояснили вибір читачів
commentss НОВИНИ Всі новини

Знамениті українці: експерти пояснили вибір читачів

Експерти пояснили, чому читачі вибрали саме таких найбільш відомих українців

4 грудня 2020, 15:50
Поділіться публікацією:

Читачі "Коментарів" визначили найвідоміших українців усіх часів. Лідерами рейтингу найвидатніших українців стали вчений-медик в області кардіології та торакальної хірургії Микола Амосов (35,45%), політик і дисидент В'ячеслав Чорновіл (6,58%) і актор Богдан Ступка (4,79%).

Знамениті українці: експерти пояснили вибір читачів

Читачі «Коментарів» вибрали найзнаменитіших українців

Про те, чому українці вибрали саме цих людей і що вплинуло на вибір розповіли українські експерти.

"Лідерство лікаря говорить про проблеми в сучасній медицині"

"Не в перший і, напевно, не в останній раз проводяться опитування, які мають на меті визначити загальнонаціональний орієнтир серед видатних українців. Звичайно, ситуація, в якій знаходиться суспільство і країна в цілому в цей момент, привертають увагу до тих чи інших особистостей", — зазначає політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку кандидат філософських наук Юрій Подорожний.

За його словами, за часів політичних загострень українці вважають за краще політиків, з початком війни суспільство шукало героя-полководця.

"Опитування, яке провели "Коментарі", ще раз доводить, що лідери думок відображають наші настрої в даний історичний проміжок, — впевнений Юрій Подорожний. — Саме тому з таким великим відривом лідирує унікальний лікар Микола Амосов".

Експерт упевнений, що лідерство лікаря в такому рейтингу говорить про проблеми в нашій медицині, а також про подяки українського суспільства лікарям, які сьогодні знаходяться на передньому краї боротьби з пандемією.

"А знаєте, коли такі люди стають лідерами, здається, що у нас не все втрачено — і є надія на краще майбутнє", — резюмує Юрій Подорожний.

"Зараз не епоха спортсменів"

Політолог аналітичного центру Інпол Микита Трачук зазначає, що відстежував рейтинг ще коли той створювався, а також — коли йшло голосування. Отримані результати він вважає дуже цікавими.

"Амосов в лідерах — цілком логічно. Він лікар. Хоч і кардіолог, а не інфекціоніст, які більше популярні зараз, але — людина зі світовим ім'ям. Зараз у нас пандемія, коли роль лікарів, роль медичної галузі дуже зросла", — пояснює експерт.

Друге місце Чорновола аналітик пов'язує з тим, що цей політик для ряду наших співгромадян втілює в собі, уособлює мрії-бажання про кращу (іншу) Україну.

"У зв'язку з таємничою загибеллю Чорновола (до тієї аварії є чимало запитань), деякі представники української патріотично-ліберальної інтелігенції люблять поміркувати на тему, "що було б, якби ...". У тому числі — що було б, якби не загинув тоді Чорновіл. Прийди він до влади. Історія України, на їхню думку, пішла б іншим шляхом. Мало не молочні річки, кисільні береги. Але історія не знає умовного способу, — підкреслює Микита Трачук. — І, з моєї точки зору, прийди тоді до влади Чорновіл і його команда, історія України йшла б плюс-мінус по тій же парадигмі, що і зараз. Можливо, більш плавно і розтягнуто в часі. Але були б і українізація, і поступове погіршення відносин з Росією, і сплески сепаратизму. Загалом, було б щось таке ж — плюс-мінус, в лайт варіанті. Але людям хочеться вірити в те, що було б краще. Цим і обумовлений даний вибір".

Коментуючи третє місце Богдана Ступки, експерт нагадує, що той був не просто прекрасним актором, але і художнім керівником Театру ім. Франка, міністром культури та мистецтв України (з 1999 по 2001 рік — в уряді Віктора Ющенка), президентом Київського міжнародного кінофестивалю. Ну і просто — глиба.  Отож не дивно, що виявився в топ-3  знаменитих українців за версією читачів "Коментарів".

Також Микита Трачук підкреслює, що всі рейтинги досить умовні. Важливо — з кого і ким дається вибір. І, звичайно, в яку епоху.

"Зараз у нас — точно не епоха спортсменів. Тому в топ-3 не потрапили ті ж Андрій Шевченко та Валерій Лобановський, хоч вони увійшли в топ-10, — зазначає аналітик. — Історичні персони також програють злобі дня. Тому Пилип Орлик, Роксолана іже з ними — навіть поза топ-10. Як і співаки та співачки — ті ж Вакарчук, Джамала, Ротару. Що стосується письменників, то ті ж Гоголь і Булгаков, як мені здається, були б здивовані, опинившись серед видатних українців. Так, вони тісно пов'язані з Україною. Але навряд чи себе вважали саме українцями".

Раніше повідомлялося, що з'явився свіжий рейтинг довіри до політиків. У лідера-Зеленського почали з'являтися суперники.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини