Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Закон про бібліотеки прийнято у першому читанні: що передбачає документ
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про бібліотеки прийнято у першому читанні: що передбачає документ

Закон сприятиме формуванню в Україні сучасної мережі бібліотек

8 вересня 2021, 18:20
Поділіться публікацією:

Закон про бібліотеки прийнято у першому читанні: що передбачає документ

Законопроект підтримали в першому читанні, фото з відкритих джерел

У першому читанні прийнято законопроект про реформування бібліотек в Україні. Документ передбачає створення Національної електронної бібліотеки та регулює діяльність публічних бібліотек в межах країни. Про це повідомляє міністр культури Олександр Ткаченко на Telegram-каналі.

"За" законопроект №5002 про внесення змін до ЗУ "Про бібліотеки і бібліотечну справу" проголосували 328 депутатів. Документ ще розглянуть у другому читанні.

Новий законопроект передбачає створення бібліотечної мережі, визначення їх функцій, запровадження нової класифікації. Бібліотеки поділятимуться за формами власності та значенням, а також за суспільним призначенням.

Документ запроваджує нові терміни: "бібліотечний пункт", "електронна база даних", "електронний документ", "книжкова пам’ятка", "національна бібліографія" та надає їх визначення.

У бібліотек з'являться піклувальні ради — дорадчі колегіальні органи, що сприятимуть їх розвитку. Буде збережено та унормовано функціонування обмінних бібліотечних фондів.

Книжкові пам’ятки планують оцифрувати й відкрити для широкого доступу. Такі оцифровані копії зберігатимуться в електронних бібліотеках. Також планується створити Національну електронну бібліотеку. Сума її фінансування 100-200 тисяч гривень на рік. Для розробки програми, сайту Національної електронної бібліотеки та закупівлі необхідного обладнання потрібно до семи мільйонів гривень.

"Оголошені зміни дозволять повною мірою реалізувати Стратегію з розвитку читання та покращити бібліотечні послуги. Бібліотеки України мають бути європейського рівня. Без них підвищувати кількість читачів та якісно розвивати читання – майже неможливо. Адже мова, в тому числі і про доступність книжок для кожного", — зазначив міністр.

У законопроекті є норми про визначення сум грошових винагород бібліотекарям за сумлінну працю. Передбачається, що винагороду бібліотекарі отримуватимуть з державного та місцевих бюджетів.

Як повідомляв портал "Коментарі", міністр культури розповів як планують реставрувати костел Святого Миколая.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини