Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Яскрава білизна, виноград і духи тварин: самі незвичайні способи зустріти Новий рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Яскрава білизна, виноград і духи тварин: самі незвичайні способи зустріти Новий рік

Поїдання винограду, одяг в горошок або спалювання опудала - це може здатися дивною новорічною традицією

21 грудня 2020, 15:10
Поділіться публікацією:

Поїдання винограду, одяг в горошок або спалювання опудала — це може здатися дивною новорічною традицією для тих, хто вперше про це чує, але для інших це багатовіковий звичай, пише Fodor's Travel. Ось 12 найдивніших і несподіваних традицій, яких дотримуються жителі різних країн світу.

Яскрава білизна, виноград і духи тварин: самі незвичайні способи зустріти Новий рік

Деякі звичаї новорічної ночі, такі як келих шампанського, феєрверки та зворотний відлік в останні кілька секунд року, здаються універсальними, у багатьох країн є свої унікальні способи святкування. Давайте зробимо невелику навколосвітню подорож разом з цими новорічними традиціями. Згадайте бажання — і щасливого Нового року!

12 виноградин удачі

Країна: Іспанія

В Іспанії та деяких латиноамериканських країнах одна з новорічних традицій полягає в тому, щоб з'їсти 12 виноградин, по одній на кожен місяць наступного року — тим самим забезпечивши собі процвітання. Звучить легко? Ось проблема: вам потрібно їсти по одній виноградині з кожним ударом курантів або дзвони опівночі. Улюблений спосіб іспанців — спочатку надкусити, а потім проковтнути цілі половинки винограду. Стакан ігристого напою може допомогти цій справі. Традиція сходить до 1909 року, коли виноградарі в Аліканте виступили з цією ідеєю, щоб продавати більше винограду після виняткового врожаю.

Яскрава спідня білизна

Країна: Мексика

У латиноамериканських країнах, таких як Мексика, Болівія і Бразилія, колір ваших трусиків буде визначати, який у вас буде рік, тому вибирайте уважно! Переказ свідчить, що червоний принесе любов і романтику, а жовтий призведе до багатства і успіху. Білий означає мир і гармонію, а зелений — благополуччя і природу. У Туреччині червоні трусики також роздають  як подарунки на удачу та обіцянку плідного нового року.

Свинцеві фігурки

Країна: Німеччина

Хто не хоче знати, що може принести наступний рік? Жителі Німеччини плавлять невеликі шматочки свинцю в ложці над свічкою, а потім виливають рідкий свинець в холодну воду. Химерні фігурки, отримані в результаті Bleigießen (лиття свинцю) повинні показати, що принесе наступний рік. Якщо свинець формує кулю, удача котиться по вашому шляху, форма корони означає багатство; хрест означає смерть, а зірка принесе щастя.

Биття тарілок

Країна: Данія

Напередодні  Нового року тут заведено кидати тарілки і страви в парадні двері друзів і сусідів. Це щось на зразок конкурсу на популярність, тому що чим більше купа битого фарфору на наступний ранок на вашому порозі, тим більше друзів і удачі у вас буде в наступному році. За часів, коли більшість людей живе в багатоквартирних будинках в містах, ця традиція вмирає, але допомагає веселитися тим, хто все ще її дотримується. Ще один звичай в Данії — це стрибки зі стільців опівночі, які символізують стрибок в Новий рік, зробити це потрібно, поки годинник б'є 12 разів.

Спалювання опудала

Країна: Еквадор

В Еквадорі люди створюють ляльки-опудала, схожі на політиків, поп-зірок або інших відомих діячів, щоб запалити їх в новорічну ніч. Спалювання año viejo (старий рік) призначене для того, щоб знищити все погане в минулому році і очиститися для нового. Опудала зроблені зі старого одягу, набитою газетою або тирсою, зверху надіта маска. Еквадорська традиція, можливо, зародилася в Гуаякілі в 1895 році, коли в місті вибухнула епідемія жовтої лихоманки, і труни, набиті одягом померлих, спалювали для очищення.

Кругла їжа та одяг в горошок

Країна: Філіппіни

На Філіппінах початок нового року нового року знаменується думками про гроші. Місцеві жителі вважають, що якщо  оточити себе круглими речами (для позначення монет), то це принесе гроші або удачу. В результаті всі одягають речі в горошок і їдять круглі продукти. Щоб по-справжньому підштовхнути Фортуну в вашому напрямку, монети варто зберігати в кишенях і постійно зв'язуються, вважаючи, що гроші продовжують текти.

Перший крок

Країна: Шотландія

У шотландському фольклорі "перший крок", також відомий як quaaltagh або qualtagh — це перша людина, що перетинає поріг будинку після півночі. Вважається, що високий темноволосий чоловік з подарунками, такими як монети, вугілля, хліб, сіль і віскі, принесе удачу в будинок. Традиція, ймовірно, належить до часів вікінгів, коли високі біляві незнайомці (зазвичай озброєні сокирами і мечами) біля дверей викликали неприємності, а в деяких місцях "перший крок" білявого чоловіка досі вважається нещасливим.

Викидання меблів

Країна: Італія

"Зі старим покінчено" — це девіз в Неаполі, де люди викидають все, від тостерів до холодильників, зі своїх балконів. Позбавлення від старих речей символізує новий початок року. Щоб запобігти серйозні травми, більшість місцевих жителів кидають невеликі і м'які предмети, хоча мандрівникам, які відвідують Неаполь, все ще варто стежити за тим, що може впасти їм на голову (до речі, цей же звичай практикують в Йоганнесбурзі, Південна Африка).

І, нарешті, Тисячі поцілунків

Країна: Італія

Венеція — найромантичніше місце в будь-який час року, але напередодні Нового року на площі Сан-Марко десятки тисяч місцевих жителів і туристів збираються на феєрверки, світлове шоу (з падаючими світловими "серцями") і "поцілунки в Венеції". Вечір присвячений любові та вашим близьким, тому святкуйте з належною увагою і зустрічайте новий рік із щастям в серце.

Спуск картоплі

Країна: США, штат Айдахо

З меншою кількістю традицій, але з більш високими технологіями, жителі міста Бойсе вп'яте зустрінуть новий рік, спустивши з неба гігантську картоплю. Понад 40 000 глядачів приходять подивитися на освітлену всередині 400-фунтову (180-кілограмову) картоплину "GlowTato". Інші місця зі схожою традицією напередодні Нового року в США: Брасстаун, Північна Кароліна (тут спускають опосума), Віфлеєм, Пенсільванія (200-фунтовий, або 90-кілограмовий зефір маршмелоу) і Порт-Клінтон, Огайо.

Духи тварин

Країна: Румунія

Румунія — країна з багатими традиціями. Напередодні Нового року, особливо в сільській місцевості, проводяться танці з маскарадом і церемонії смерті та відродження. Танцюристи вбираються в хутра і дерев'яні маски із зображенням кіз, коней або ведмедів, а потім танцюють від хати до хати, щоб відігнати злих духів. Танець ведмедя є найпопулярнішим. Згідно з дохристиянським фольклором, якщо в чийсь будинок увійде ведмідь, це принесе процвітання, здоров'я та удачу.

Як повідомляв портал "Коментарі",  Новий рік все ближче, і багато хто вже починають придумувати страви для святкового столу. Як правило, він не обходиться без м'ясного холодцю. Але, якщо ви хочете в цьому році трошки урізноманітнити меню, тоді приготуйте холодець з риби. Готується воно легко і просто, а головне — дивує своїм ніжним смаком. Що потрібно для приготування?

А ось зустрічати Новий 2021 рік українці, швидше за все, будуть без снігу. Про це свідчить прогноз погоди народного синоптика.
Крім того, перед Новим роком можливі рясні дощі. Прогнозується, що 30 грудня очікується до 2-4 міліметрів опадів. Відзначимо, що напередодні Нового року середня денна температура складе від 2 до 4 градусів тепла. Але вже з початку майбутнього року 1 січня, синоптик прогнозує невеликі нічні морози. Хоча і повідомляється, що вдень стовпчики термометрів знову піднімуться вище нуля. За прогнозами, відлига в Україні може затриматися аж до Різдва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини