Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Українського письменника висунули на Нобелівську премію
commentss НОВИНИ Всі новини

Українського письменника висунули на Нобелівську премію

В Польщі українського письменника Сергія Жадана висунули на найпрестижнішу премію

14 березня 2022, 10:24
Поділіться публікацією:

Члени Комітету літературознавчих наук Польської Академії наук висунули на Нобелівську премію українського письменника Сергія Жадана.

Українського письменника висунули на Нобелівську премію

Сергій Жадан, фото фейсбук

"Ми також ухвалили постанову висунути Сергія Натана кандидатом на Нобелівську премію з літератури. Жадан – один із найвидатніших поетів України та чудовий прозаїк, перекладений і нагороджений у світі, – на нашу думку, лауреат Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна в значній мірі говорить і думає словами Натана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться", — йдеться в повідомленні.

Комітет літературних наук Польської академії наук створив команду для визначення організаційних, правових та фінансових можливостей реалізації ідеї українського університету в еміграції, який базувався б на мережі польських університетів.

"Ми вважаємо важливим і дуже потрібним створити в Польщі простір, де науковці з України могли б тимчасово продовжувати свою науково-педагогічну роботу. На нашу думку, у розбудові цього простору мають допомогти польські університети. Ми вважаємо, що спільна ініціатива кількох польських університетів (наприклад, тих, чиї ректори та проректори є літературознавцями) може призвести до створення організаційних основ науково-педагогічної діяльності українських вчених, особливо гуманістів, що здійснюються в еміграції", — йдеться в тексті.

Планується створити спільний простір для функціонування української науки та академічного викладання – особливо в галузі гуманітарних наук. Міжуніверситетська мережа підтримуватиме українських дослідників та студентів.

Сергій Жадан — це український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів Жадан і Собаки та Лінія Маннергейма. Серед переліку його відомих творів: романи "Депеш Мод", "Ворошиловград", "Месопотамія", "Інтернат", поетичні збірки "Цитатник", "Ефіопія", "Життя Марії", "Тамплієри", "Антена", "Список кораблів" та інших. Твори письменника були видані на більш ніж 20 мовах. Письменник нагороджений численними преміями та відзнаками як всеукраїнськими, так і європейськими.

Як повідомляв портал, з понеділка в Україні починається навчальний процес.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини