Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Українці повертаються додому: заробітчан у Європі стає дедалі менше
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці повертаються додому: заробітчан у Європі стає дедалі менше

Польські фермери через дефіцит робочої сили з України відмовляються від виробництва спаржі

9 травня 2022, 12:31 comments1067
Поділіться публікацією:

Польські фермери відмовляються від вирощування спаржі через дефіцит робочої сили з України. Про це заявив президент Польської асоціації виробників спаржі Маріан Якобше, передають "Коментарі".

Українці повертаються додому: заробітчан у Європі стає дедалі менше

Багато заробітчан повернулися в Україну захищати країну від агресора. Фото: apnews.com

За його словами, через російське вторгнення в Польщі різко скоротилася кількість українських заробітчан, оскільки багато хто з них повернувся в Україну, щоб захищати країну від агресора.

"Поки спаржі було мало, ми справлялися. Тепер починаються проблеми – не вистачає людей для збирання врожаю. Великі плантації обслуговуються сезонними працівниками з-за кордону. Попередні роки це були переважно вихідці з України. Цього року їх не так багато, як завжди , тому що чоловіки повернулися до країни на війну", – розповів Якобше.

Він зазначив, що власники плантацій по-різному належать до дефіциту робочої сили. Деякі виробники ліквідують великі плантації, тому що не буде кому збирати врожай. У той же час, дрібніші площею по 10 – 20 гектарів зможуть вижити.

Якобше наголосив, що сьогоднішні проблеми можуть вплинути на обсяги виробництва надалі. Зокрема багато залежатиме від нинішніх рішень виробників: або вони повністю ліквідують плантації, або відмовляться від збору білої спаржі і почнуть збирати зелену.

Як повідомила порталу "Коментарі" мешканка Броварів, у Чехії зараз дуже багато вакансій саме для чоловіків. "Для жінок теж є вакансії, але потрібна чоловіча сила. Мене подруги вмовляли виїхати за кордон з чоловіком, а він – людина з інвалідністю, епілептик, але лікарі пояснили, що її не випустять, поки вона може патрони подавати або поки що не паралізує", — розповіла жінка.

"Однак чоловіки з епілепсією хочуть на фронт – захищати Україну, але у військкоматі можуть не взяти, щоб не відвернути інших хлопців від справ із захисту України від ворога", — додала жінка.

За даними Держприкордонслужби, за добу 8 травня західні кордони України з Європейським Союзом та Молдовою перетнули близько 66 тисяч осіб та понад 16 тисяч транспортних засобів.

Зокрема, з України минулої доби вибули понад 36 тисяч людей. Понад 22 тисячі з них перетнули кордон з Польщею, решта проїхала до Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови.

В Україну за минулу добу прибули 29 тисяч людей, із них 26 тисяч – українські громадяни.

Нагадаємо, у зв'язку із запровадженням воєнного стану в Україні заборонено виїзд за межі країни чоловіків віком від 18 до 60 років.

Виїзд з України дозволено наступним категоріям осіб:

– які мають посвідчення про відстрочення від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;

– які мають укладання військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку;

– на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;

- які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

– на утриманні яких знаходиться дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І або ІІ групи, до досягнення нею 23 років;

- усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

– які зайняті постійним доглядом за нужденними у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Перетнути державний кордон на виїзд можуть також громадяни України, які виїхали в інші держави на постійне місце проживання, що документально підтверджено українськими дипустановами, та здобувачі професійної вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денним. або дуальною формою здобуття освіти (студенти, слухачі).

Крім цього, перетнути кордон на виїзд з України можуть особи, які здійснюють перевезення для потреб Сил оборони України, перевезення медичних, гуманітарних вантажів, а також військовозобов'язані працівники залізничних підприємств. транспорту, що забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

click

9 травня 2022, 12:59

sdasdasdadf


Новини