Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Україна проходитиме тест ізоляції енергосистеми: які є ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна проходитиме тест ізоляції енергосистеми: які є ризики

Українська енергетична система буде відключена від мереж Росії та Білорусі протягом кількох днів

22 лютого 2022, 16:35
Поділіться публікацією:

Народна депутатка Інна Совсун розповіла, навіщо відбудеться відключення української енергосистеми від мереж Росії та Білорусі й які можуть бути ризики. Про це повідомляє кореспондент порталу "Коментарі".

Україна проходитиме тест ізоляції енергосистеми: які є ризики

Інна Совсун, фото Facebook

Планується, що відключення України від мереж Білорусії та Росії, а також Бурштинського енергоострова від Європи відбудеться 24 лютого. такий тест роботи в ізоляції має тривати не менше трьох днів.

"Суто технічно Україна приєднана до мереж Білорусії та Росії, за винятком території Бурштинського енергоострова, що має з'єднання з Європою. Україна має зробити тест роботи в ізольованому режимі. Ми від'єднуємося технічно від всіх електромереж. Протягом трьох діб ми маємо продемонструвати, що українська енергетична система може працювати ізольовано, без додаткових постачань", — говорить політикиня.

Такий тест українці мають провести в опалювальний сезон та влітку, щоб показати, що українська енергетична система є достатньо стабільною, аби не було ризиків після того як вона буде синхронізована з Європою.

Нардеп говорить, що цей ізольований тест має підготувати Україну до повного приєднання до європейських енергомереж й є важливим кроком в напрямку європейської енергетичної інтеграції. 

"Загроза, що після того, як ми відключимося від енергомереж Росії та Білорусії нас не включать назад — є реальною. Скоріше за все наслідків для України це не матиме. Навіть сьогодні імпорт електроенергії з Білорусі становить мінімальну кількість, менше 1 %. Навіть в такому випадку цей опалювальний режим ми можемо спокійно пройти. Сподіваюсь, що ця інтеграція відбудеться до початку наступного опалювального сезону, щоб ми не були залежні від Росії, принаймні в питаннях електроенергії", — говорить Інна Совсун.

В Україні електроенергія виробляється атомними електростанціями, для підтримання роботи ТЕС на випадок якихось надзвичайних ситуацій  може бути використаний природний газ. Також зростає частка зеленої генерації. Тому, навіть якщо Україну не приєднають назад до мереж Білорусі та Росії, українська енергосистема здатна генерувати достатню кількість електроенергії, аби забезпечити потреби населення.

В 2023 році Україна має остаточно реалізувати енергетичний безвіз з Європою відповідно до підписаної в 2017 угоди між "Укренерго" та ENTSO-E. За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, для цих випробувань в ізольованому режимі, що триватимуть п'ять днів, треба мати запасів вугілля в обсязі один млн тонн.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Міністерстві енергетики України говорять, що синхронізація з енергетичною системою Європи українських електромереж на фінальному етапі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини