Головна Новини Суспільство події Україна отримає енергетичний безвіз з Європою в 2023 році: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна отримає енергетичний безвіз з Європою в 2023 році: що відомо

Міністр енергетики розповів, чи вистачить вугілля для українських електростанцій

21 січня 2022, 10:56
Поділіться публікацією:

В Міністерстві енергетики України говорять, що синхронізація з енергетичною системою Європи українських електромереж на фінальному етапі. Про це пише DW.

Україна отримає енергетичний безвіз з Європою в 2023 році: що відомо

Синхронізація з енергетичною системою Європи на фінальному етапі, фото з відкритих джерел

В 2023 році Україна остаточно отримає енергетичний безвіз з Європою. Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко під час візиту до Брюсселя 20 січня. Еврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон та представники Європейської мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E) повідомили українському міністру, що підтримують синхронізацію українських енергосистем з європейськими. Відповідно до підписаної в  2017 угоди між "Укренерго" та ENTSO-E цей процес має завершитися в 2023 році.

За словами Галущенка, в 2022 році Україна проходитиме ізольований режим на кілька днів від Росії та Білорусі. Після проведення цих випробувань можна говорити про готовність української енергетичної системи до об'єднання з енергомережами Європи. Для цих  випробувань в ізольованому режимі, що триватимуть п'ять днів, треба мати запасів вугілля в обсязі один млн тонн.

Міністр наголосив, що для українських електростанцій є достатньо запасів вугілля: 800 тисяч тонн на складах і 220 тисяч тонн, які привели в порт.

В Єврокомісії висловилися про те, що запросять українську делегацію до процесу сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2". Щодо кількості газу для українських споживачів для проходження опалювального сезону, то очільник Міненерго наголосив, що "Нафтогаз" буде імпортувати газ й проблем з постачанням палива домогосподарствам не буде. Відповідні контракти на імпорт газу в лютому вже укладено.

В сховищах  України станом на 20 січня наявні 12 млрд кубометрів газу. В 2021 році було 22 млрд кубометрів, в 2020 — 17,5 млрд кубометрів. Такі дані надало АТ "Укртрансгаз".

Як повідомляв портал "Коментарі", протистояння канадської енергетичної компанії TIU та Нікопольського заводу феросплавів закінчилося згортанням потужностей першої. Канадський інвестор просто відмовився продовжувати протистояння – демонтував потужності і згорнув діяльність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини