Головна Новини Суспільство мистецтво і культура "Скіфське золото" повертається в Україну: рішення суду
commentss НОВИНИ Всі новини

"Скіфське золото" повертається в Україну: рішення суду

Росія не отримає українські історичні експонати з колекції "скіфське золото"

9 червня 2023, 12:36
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Верховний суд Нідерландів прийняв рішення, що "скіфське золото" має бути повернуто в Україну, а не до російських установ. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Європейська правда".

"Скіфське золото" повертається в Україну: рішення суду

Скіфське золото. Фото з відкритих джерел

Нідерландський Верховний суд підтвердив рішення, яке було ухвалено апеляційним судом Амстердама у жовтні 2021 року. Таким чином "скіфське золото", яке було у Нідерландах має повернутись до України. На нього також претендували російські установи, які керують музеями в незаконно анексованому Криму.

"Верховний суд відхилив касаційну скаргу "кримських музеїв", таким чином, рішення апеляційного суду Амстердама залишається в силі", — повідомив Верховний суд Нідерландів.

У 2014 році Музей Алларда Пірсона в Амстердамі отримав скіфські експонати для проведення виставок. Згодом Росія анексувала український півострів і в Нідерландах постала проблема, кому слід віддати "скіфське золото": Україні чи кримським музеям, які керуються Росією.

Нідерландські суди виносили кілька рішень у справі. У 2016 році суд постановив відправити експонати до України, однак у 2017 кримські музеї подали свою скаргу. У 2021 році Апеляційний суд Амстердам прийняв рішення знову на користь України, а тепер Верховний суд Нідерландів остаточно ухвалив рішення про відправку "скіфського золота".

Загалом "скіфське золото", яке знаходилось в Нідерландах включає понад 500 експонатів, черед яких були прикраси, церемоніальний шолом, мечі греків та скіфів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україна отримала від США давню зброю, яку раніше вкрала Росія.

Також "Коментарі" писали про те, що у Софії знайшли картину Джексона Поллока вартістю 54 мільйони доларів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини