Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Помер останній онук Івана Франка
commentss НОВИНИ Всі новини

Помер останній онук Івана Франка

Помер останній онук видатного українського поета, письменника, перекладача і громадського діяча Івана Франка - Роланд Франко, який популяризував спадщину "Каменяра"

11 серпня 2021, 11:48
Поділіться публікацією:

Відійшов у кращий світ онук легендарного українського поета, письменника, перекладача, громадського діяча і справжнього символу України Івана Франка — Роланд Франко, який протягом всього свого життя намагався популяризувати творчість свого діда, це було справою всього його життя. Про це інформує видання "Коментарі", посилаючись на Міжнародний фонд Івана Франка.

Помер останній онук Івана Франка

Роланд Франко. Фото: galinfo

Роланд Франко помер на 90-му році життя, йдеться у повідомленні Міжнародного фонду Івана Франка. Роланд Франко народився 28 березня 1932 року у Львові. Він залишив свій слід в історії, як видатний інженер, дипломат, громадський діяч, який вважав своїм обов'язком популяризувати творчість свого діда, доносити Україні та світу інформацію про свого видатного пращура, популяризувати Україну.

На початку 1950-х років життя Роланда Франка могло кардинально змінитися. Йому було пред'явлено звинувачення в створенні підпільної націоналістичної організації. Мінімум двічі Роланда Франка викликали на допити в катівні КДБ. Від того, щоб провести все своє життя за гратами Роланда врятували тільки заслуги діда.

У перші роки незалежності України Роланд Франко отримав запрошення МЗС України спробувати свої сили в дипломатії, в результаті Франко зайняв пост радника з науки в посольстві України у Великобританії. Результат роботи Ролана Франко не змусив себе довго чекати. Саме завдяки клопотанням українського дипломата Київ отримав від Лондона науково-дослідну станцію "Фарадей" в Антарктиці. Мало хто знає, але за таким конкурсом, як "Стежками Каменяра", який проводиться для учнів шкіл теж стоїть ім'я Роланда Франка.

Читайте також раніше на порталі "Коментарі" — зі Швеції до Києва привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Три копії легендарного документа — першої Конституції України, написаної Пилипом Орликом, вже експонуються в Україні. Одну розміщено в Офісі президента, іншу — у Верховній Раді, третю виставлять в Конституційному суді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини