Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Названо найрідкісніші кумедні прізвища українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо найрідкісніші кумедні прізвища українців

Часто українці отримували свої прізвища за місцем проживання чи родом занять. Проте часто їх наділяли і кумедними прізвиськами, які з 1692 року почали ставати родовими іменами, пише ТСН. До цього часу таких прізвищ залишилося дуже мало

28 лютого 2024, 20:05 comments1450
Поділіться публікацією:

Найбільш поширеними кумедними прізвищами українців є – Неїжборщ, Небийбаба, Паливода чи Перебийніс. Ці прізвища утворилися від прізвиськ у епоху козацтва шляхом поєднання двох слів.

Названо найрідкісніші кумедні прізвища українців

Кумедні прізвища

Окрім того, є багато прізвищ, які відображають риси характеру або зовнішності. Серед них – Хропач, Горбиніс, Сопель, Слюнюк.

При цьому мовознавці відзначають, що часто кумедні прізвища характерні для певного регіону України. Зокрема, за їх словами, у Таврійському районі найбільш поширене кумедне прізвище Лиходід. А от на Галичині розповсюджене прізвище Вихопень.

На Слобожанщині можна зустріти українців із прізвищем Псяр, а у Запорізькій та Дніпропетровській областях із прізвищем Безмозкий.

Як відзначають мовознавці, на Київщині найчастіше зустрічається прізвище Заваликут, а на Надніпрянщині – Загубипалець.

При цьому найрідкіснішими прізвищами в Україні є Куропась. Його носять лише 38 українців. А також практично унікальним є прізвище Пірникозу. Це родове ім’я мають лише 13 осіб, які проживають на Поділлі.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" розповідав, що штучний інтелект проаналізував українську мову та склав список із найкрасивіших та найбільш милозвучних слів нашої мови. Зокрема, штучний інтелект виділив такі слова, як "кохання", "свобода", "надія" чи "світанок".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що дослідження, яке було присвячене до Дня святого Валентина, проаналізувало романтичні додатки зі штучним інтелектом та виявило серйозну небезпеку у їх конфіденційності. Такі застосунки можуть масово збирати дані користувачів, передавати їх, або продавати.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини