Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Мінкульт збирається перейменувати монумент "Батьківщина-мати": відома нова назва
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінкульт збирається перейменувати монумент "Батьківщина-мати": відома нова назва

Український монумент "Батьківщина-мати" отримає нову назву до Дня незалежності України.

30 липня 2023, 09:03
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Міністерство культури пропонує змінити ім’я монумента у Києві "Батьківщина-мати". Альтернативна назва, яка запропонована українським міністерством — "Україна-мати". Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інтерв'ю гендиректора Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрія Савчука для "Українського Радіо".

Мінкульт збирається перейменувати монумент "Батьківщина-мати": відома нова назва

Монумент "Батьківщина-мати". Фото з відкритих джерел

Юрій Савчук розповів, що вчена рада музею провела засідання, де обговорювались важливі питання, зокрема щодо нової назви монумента.

"Одне з них — перейменування монумента "Батьківщина-мати" на монумент "Україна-мати"", — сказав Юрій Савчук.

Гендиректор музею очікує, що відповідні рішення будуть ухвалені до Дня незалежності України – 24 серпня. Савчук підкреслює, що має бути взаємозв’язок останніх подій навколо постаменту "Батьківщина-мати" пов’язаних зі зміною радянської символіки на щиті на український тризуб, перейменування музею, розширення його функцій. За словами Юрія Савчука такі дії нестимуть "нове осмислення, нові сенси".

Нагадаємо, що "Батьківщину-мати" відкрили у 1981 році. Монумент вважається найвищим у Європі та сягає висоти 102 метри разом із постаментом. На щиті монумента "Батьківщина-мати" був створений герб СРСР і дискусії щодо його заміни тривали увесь період незалежності України. У 2022 році у застосунку "Дія" 85% українців, які взяли участь у голосуванні підтримали рішення змінити його на тризуб.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про декомунізацію українського монумента "Батьківщини-матері". Стало відомо, що буде із радянським гербом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини