Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Мінкульт запропонував зробити бортництво Полісся культурною спадщиною українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінкульт запропонував зробити бортництво Полісся культурною спадщиною українців

За словами Фоменка, в Міністерства стоїть завдання зберегти традиції і промисли, передати їх наступним поколінням, щоб українці відчували свою ідентичність

31 жовтня 2020, 18:58
Поділіться публікацією:

Заступниця голови Міністерства культури та інформаційної політики Світлана Фоменко заявила, що буде сприяти тому, щоб "Бортництво Полісся" було представлене у репрезентативному списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Про це пише Укрінформ, посилаючись на її заяву на пресконференції за підсумками реалізації проєкту "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі".

Мінкульт запропонував зробити бортництво Полісся культурною спадщиною українців

"Якщо говорити про Перелік елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, якраз у цьому році розглядатиметься транскордонна номінація, яка була подана Білоруссю і Польщею. На багатьох політичних майданчиках ми неодноразово порушували питання, що якось дивно виглядає це досьє без участі України, без участі українського Полісся. Навіть за мапуванням можна побачити, що ця традиція є з тієї сторони – а тут якась біла пляма, лакуна, ніби її ніколи не існувало. Це я про політичний вплив на збереження нематеріальної культурної спадщини", – зауважила Фоменко.

За її словами, Мінкульт веде роботу щодо формування досьє з метою приєднання нашої країни до цієї міжнародної номінації.

Чиновниця наголосила, проєкт "Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі", який проводився впродовж чотирьох з половиною місяців проводився в Київській, Житомирській та Рівненській областях та набув великих обсягів. 

"Мені дуже сподобались багатосекторність і багаторівневість проєкту… Це дуже кропітка польова робота, це носії, традиції, документація, архівні пошуки. Важливо, щоб цей проєкт мав освітню, просвітницьку функцію, яку ми й побачили через конкурси, через віртуальну реальність, через залучення молоді для того, щоб ця традиція розвивалась. У нас задача, як у міністерства, у держави, – не просто зафіксувати традиції й промисли, які ми зберігаємо, які ми мали протягом тисячі чи ста років, нам важливо, щоб ці промисли й традиції передавалися наступним поколінням, далі зберігалися, щоб ми відчували свою ідентичність, ними пишалися", – додала вона.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що Мінкульт запропонував зробити борщ культурною спадщиною українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини