Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Голос української бабусі потрапив до аудіоколекції ЮНЕСКО
commentss НОВИНИ Всі новини

Голос української бабусі потрапив до аудіоколекції ЮНЕСКО

Жінка знає понад сто давніх пісень та виконує їх в унікальній манері

4 жовтня 2021, 11:35 comments1929
Поділіться публікацією:








Голос української бабусі потрапив до аудіоколекції ЮНЕСКО

Хранителька архаїчного ритуального співу, фото з відкритих джерел

До пандемії відома українка виступала за кордоном, її голос лунав в соборі святого Володимира Великого у Парижі та внесений до спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє сайт "Шо там".

Українські пісні у її виконанні внесено до аудіоколекції ЮНЕСКО. Спів Домініки Чекун слухають етнографи та дослідники етнічної музики.

Наразі співачці 85 років, вона знає більше 100 українських пісень та сама їх виконує. Жінка організувала гурт "Старі Коні" та дає майстер-класи з вокалу. Гурт встиг до початку пандемії виступити в Білорусі, Угорщині та Польщі. Також вона виступила з сольним концертом в Парижі в рамках міжнародного проєкту "Поліфонія".

Домініка Никифорівна залюбки навчає поліській техніці співу солістів сучасних фолк-гуртів. Гурт “Курбаси”вже записав студійний альбом бабусі та видав збірку пісень “Голос містичного Полісся”.

Виконавиця заспівала колискову для пісні "Янголи" українського гурту “ТНМК”.

Про неї відомо, що вона народилася в Зарічненському районі на Рівненщині. Почала співати наслідуючи матір та бабусю, дівчинка поралася по господарству й чула пісні, запам'ятовувала та співала все подальше життя.

Домініка Никифорівна вміє співати не лише поліські пісні, а й колядки в певній техніці, що передбачає поєднання нот та мелізмів. Жінку називають володаркою унікального голосу і хранителькою сотень давніх пісень та архаїчного ритуального співу Полісся.

Як повідомляв портал "Коментарі", український співак розповів про стосунки з чоловіком. Музикант боявся зізнатися суспільству в своїй орієнтації. Але це, за словами MELOVINа, що не стало причиною для розриву стосунків. Пара розсталася через брак нових емоцій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини