Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Фонд держмайна оголосив аукціон: яку пам'ятку архітектури здадуть в оренду
commentss НОВИНИ Всі новини

Фонд держмайна оголосив аукціон: яку пам'ятку архітектури здадуть в оренду

Частину фортифікаційних споруд у Кам'янці-Подільському віддають в оренду на п'ять років

11 серпня 2021, 12:05
Поділіться публікацією:

У серпні заплановано онлайн-аукціон, який проводитиме Фонд державного майна. У оренду пропонують взяти частину фортеці у Кам'янці-Подільському. Про це повідомляють у пресслужбі Фонду держмайна.

Фонд держмайна оголосив аукціон: яку пам'ятку архітектури здадуть в оренду

Казематна куртина, фото Фонду держмайна

Об'єкт оренди належить до пам'яток архітектури національного значення. Балансоутримувач об'єкту — Національний історико-архітектурний заповідник "Кам'янець". 

Отже, в оренду на п'ять років здається частина Руської брами з баштами та укріпленнями. Аукціон проведуть 25 серпня 2021 року. Початкова ціна оренди брами з баштами становить понад 16 тисяч гривень на місяць. А орендна плата за користування пам'яткою стартує від 28 тисяч гривень, що складає один відсоток від балансової вартості споруд.

В оренду здають 210,2 метра квадратних фортеці. До складу комплексу включено приміщення Казематної куртини, Прибрамну башту й Напівбашту з галереєю. Технічний стан об'єкту задовільний, йдеться в описі. У приміщеннях є електропостачання потужністю 50 кВт.

"З підвищенням інтересу до внутрішнього туризму в Україні постійно зростає потік відвідувачів до заповідника "Кам'янець". Саме тому оренда цього об’єкта має чудові перспективи розвитку власної справи, оскільки має вигідну площу, популярне серед туристів розташування, а також історичну, культурну та наукову цінність", — йдеться в описі лоту.

Також в описі об'єкту вказано, що майно може бути використано за будь-яким цільовим призначенням.

Зазначимо, що Руську браму збудували в XVI столітті. До складу брами входили чотири башти, які з'єднували стіни та фортифікаційні будинки зі стрільницями. Повінь неодноразово руйнувала башти та шлюзи, однак їх періодично реконструювали. У 1765 році король Станіслав Август віддав чимало коштів на ремонт Кам'янецьких фортифікацій. Тепер про його внесок нагадує туристам вибита на камені над брамою північного фасаду медаль.

Казематна куртина — це дві паралельні оборонні стіни, між якими знаходяться двоярусні приміщення. Куртина споруджена між Надбрамною та Прибережною баштами та має кам'яні склепіння й гарматні стрільниці.

Як писав портал "Коментарі", чиновник Конча-Заспи образив орендарів. На антисемітське висловлювання чиновника ДУС Гуріна також відреагувала Київська Єврейська Месіанська Громада (КЕМО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини