Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Дві українські кінострічки про Донбас отримали відзнаки міжнародного фестивалю в США
commentss НОВИНИ Всі новини

Дві українські кінострічки про Донбас отримали відзнаки міжнародного фестивалю в США

Режисери кінострічок про життя українців на територіях, де йде війна, отримали світове визнання

31 січня 2022, 10:44
Поділіться публікацією:

Фільми українського виробництва про війну на Донбасі отримали відзнаки міжнародного фестивалю Sundance Film Festival 2022, що проходить в США. Про це повідомляє прес-служба фестивалю в Twitter.

Дві українські кінострічки про Донбас отримали відзнаки міжнародного фестивалю в США

Українські фільми здобули нагороди на фестивалі, фото Facebook

Кінострічки спільного виробництва українських та іноземних кінокомпаній отримали нагороди в двох конкурсах — "Світовий конкурс художніх фільмів (драма)" та "Світовий конкурс документальних фільмів".

Режисерською премією відзначили Марину Горбач, режисерку фільму про війну на Донбасі під назвою "Клондайк". Також премію отримав режисер фільму "Будинок зі скалок", який знімали на українських територіях, що постраждали від воєнних дій. Над фільмом працювали датчани, шведи та українці. Режисер — Сімон Леренг Вільмонт. Обидва фільми знято за підтримки Держкіно.

За словами продюсера стрічки "Будинок зі скалок", знімальній команді було важко психологічно працювати над нею. У фільмі розкривають долі дітей з притулку, який розташований неподалік від територій, де зриваються міни й стріляють "гради". Про своє життя розповідають виховательки та самі вихованці.

У "Клондайку" сюжет розгортається в час, коли було збито літак MH17 Malaysia Airlines — липень 2014 року. В фільмі показано, як мешканці села в Донецькій області переживають трагедію та захоплення населеного пункту терористичними угрупованнями, що воюють проти української армії.

"З плином часу після катастрофи новини та міжнародні ЗМІ перестали говорити про війну в Україні, яка триває й досі. "Клондайк" розповідає всього про декілька днів з життя родини під час війни, але для мене надважливо наголошувати на тому, що війна в Україні була до подій фільму і триває після його закінчення. Я хотіла залишити у глядача емоційне запитання: як людина живе під час війни?. Це те, що найбільше мотивувало мене на створення фільму" — говорить Марина Горбач.

В  2022 році у зв'язку з пандемією кінофестиваль відбувся онлайн. Також було організовано віртуальне шоу нагородження переможців та номінантів.

Як повідомляв портал "Коментарі", історична драма українського режисера здобула нагороду Будапештського кінофестивалю.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини