Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Де українці зможуть побачити оригінал Конституції Пилипа Орлика
commentss НОВИНИ Всі новини

Де українці зможуть побачити оригінал Конституції Пилипа Орлика

Зі Швеції до Києва привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика

10 серпня 2021, 17:55
Поділіться публікацією:

Три копії легендарного документа — першої Конституції України, написаної Пилипом Орликом, вже експонуються в Україні. Одну розміщено в Офісі президента, іншу — у Верховній Раді, третю виставлять в Конституційному суді. З нагоди 30-річчя незалежності нашої держави до Києва вже привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика, повідомляє РБК-Україна.

Де українці зможуть побачити оригінал Конституції Пилипа Орлика

Фрагмент Конституції Пилипа Орлика, фото з відкритих джерел

Відомо, що оригінал 10 серпня відвезуть в Софію Київську. Там музейний документ експонуватимуть для всіх бажаючих. Подивитися на Конституцію ХVIII століття можна буде з 16 серпня.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, оригінал Конституції Пилипа Орлика привезуть на його Батьківщину вперше за 311 років. До речі, українці зможуть побачити один з оригіналів Конституції в латиномовний версії, яка до сих пір зберігалася в архівах Швеції. Конституція 1710 року було написана в двох примірниках — на латині і староукраїнською мовою.

"Присутність оригіналу Конституції вже в незалежній державі — це ще один крок до відновлення нашої історичної спадкоємності з часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і до цього дня", — написав Дмитро Кулеба в Facebook.

Реліквія державного рівня пробуде в Україні недовго. Однак до Києва привезуть для тимчасового експонування в Україні ще одну реліквію — гетьманську булаву Пилипа Орлика. Лінчопінгская міська бібліотека з огласилась передати булаву, яка перейшла від гетьмана Івана Мазепи до законодавця свого часу гетьману Пилипу Орлику.

Як писав портал "Коментарі" раніше, на ювілейну 30-ту річницю Дня Незалежності України населення буде відпочивати чотири дні.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини