Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Де можна почути відтворений голос Тараса Шевченка
commentss НОВИНИ Всі новини

Де можна почути відтворений голос Тараса Шевченка

Українці створили творчу реконструкцію голосу Кобзаря

27 серпня 2021, 16:05
Поділіться публікацією:

До Дня незалежності українці створили ще один подарунок для нації — творчу реконструкцію голосу Кобзаря — Тараса Григоровича Шевченка. Про це повідомляє агентство TABASCO в Facebook.

Де можна почути відтворений голос Тараса Шевченка

Українці можуть почути відтворений голос Тараса Шевченка, фото з відкритих джерел

"Цей проєкт наша команда присвячує всім українцям на честь 30-річчя Незалежності нашої країни! Спільно з партнерами, Національним музеєм Тараса Шевченка та компанією Wantent, ми створили творчу реконструкцію голосу великого поета за допомогою антропометричних даних і нейромережі", — йдеться у повідомленні.

Новітні технології були застосовані для відтворення голосу Кобзаря. Над проєктом команда із понад 150 осіб працювала рік. До неї увійшли програмісти, дизайнери, історики, шевченкознавці. Адже перед ними стояло складне завдання — відтворити голос найвідомішого українця, якого немає на жодному зі звукозаписів.

Для проєкту використовували точні антропометричні дані — посмертну маску Шевченка, дані про зріст, прижиттєві описи поета з архівів.

"Крім фізіології, голос залежить від багатьох факторів: звички, хвороби, спосіб життя", — говорить Олексій Шалденко, кандидат технічних наук, співзасновник Wantent.

Уся інформація про звички, фізіологічні дані, манери поведінки, характерні риси була розподілена за  ступенем важливості та проаналізована штучним інтелектом. Була створена 3D модель голови Шевченка. Комп'ютер підібрав 108 людей, що схожі на поета. Нейромережа обрала найбільш репрезентативних осіб, параметри яких збігалися із Шевченком, на основі досліджень, що підтверджують наявність чіткої кореляції між тілом, рисами обличчя та голосом.

Зазначимо, що креативне агентство TABASCO створене у 2006 році та входить до групи компаній CMS Group. Агентство займається рекламними компаніями, створює стратегію й виконує трансформацію брендів, надає консалтингові послуги з маркетингу. Компанія відома своїми масштабними проєктами та отримала найвищі премії індустрії.

Як писав портал "Коментарі", відомий український письменник Лесь Герасимчук помер.

Почути голос ви можете у відео на сторінці в Facebook.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини