Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Розкрита загадка Ван Гога: чому художник відрізав собі вухо
commentss НОВИНИ Всі новини

Розкрита загадка Ван Гога: чому художник відрізав собі вухо

Які фактори вплинули на художника Вінсента Ван Гога, що змусили його відрізати собі вухо.

22 жовтня 2023, 15:20 comments4594
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У віці 35 років нідерландський художник Вінсент Ван Гог відрізав собі частину вуха та приніс його у публічний дім. Понад 130 років експерти та дослідники життя Ван Гога вивчали це питання і знайшли найбільш обґрунтовану версію вчинку відомого художника.

Розкрита загадка Ван Гога: чому художник відрізав собі вухо

Художник Вінсент ван Гог. Зображення з відкритих джерел

У 1888 році Ван Гог переїхав жити до французького міста Арль. Туди він запросив свого друга художника Поля Гогена. Перші дев’ять тижнів обидва митці жили у злагоді та творили картини. Однак згодом між художниками почались сварки, які переростали у серйозні конфлікти. 

Одна з таких сварок відбулось 23 грудня. Ван Гог накинувся з бритвою в руці на Гогена довго дивився йому в очі, однак врешті відпустив художника. Після випадку Гоген одразу втік до готелю, а Ван Гог пішов до ванної кімнати та відрізав частину вуха. 

Потім художник загорнув частину відрізаного вуха та пішов до місцевого борделю, де віддав його жінці ім’я Рейчел. Згодом Ван Гога знайшли без свідомості у своєму будинку та відправили до найближчої лікарні з відрізаним вухом, однак місцевий лікар сказав, що вже занадто пізно, аби пришити вухо назад. Вчені досі сперечаються щодо того, як багато вуха відрізав собі Ван Гог. Деякі стверджують, що це була лише мочка вуха, а інші вказують на більшу частина вуха. 

Психолог-дослідник Каліфорнійського університету в Берклі В. М. Рунян опрацював листи Ван Гога, свідчення очевидців та попередні гіпотези і виділив три основні фактори, які вплинули на рішення Ван Гога. 

Один з них стосується бійки зі своїм другом Гогеном, якому він не хотів завдати шкоди, однак налякав художника і відчував провину за скоєне. Іншим чинником може бути одруження його брата Тео. Саме старший брат надавав Ван Гогу фінансову та емоційну підтримку, яку він втратив би після одруження. Таким чином Ван Гог хотів привернути увагу брата, який постійно приїжджав до нього на зимові свята. Крім того, Ван Гог мав низку медичних і психічних проблем, включаючи епілепсію, депресію, зловживання алкоголем і можливо біполярний розлад. Поєднання всіх цих факторів стресу підштовхнули Ван Гога до імпульсивного акту самокалічення та відрізання собі вуха.

Після цього художник прожив ще два роки та створив кілька відомих творів, зокрема зобразив свій скалічений вигляд у картинах "Автопортрет із забинтованим вухом" і "Автопортрет із відрізаним вухом і люлькою".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що детективу вдалось знайти викрадену культову картину Ван Гога.

Також "Коментарі" писали, як насправді виглядала французька легендарна особистість Жанна д’Арк.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини