Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Чому українці з росіянами ніколи не були "братськими народами"
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому українці з росіянами ніколи не були "братськими народами"

У Центрі протидії дезінформації розвінчали міфи та розповіли, що українці з росіянами не були "братськими народами"

29 квітня 2022, 05:35 comments2069
Поділіться публікацією:

Російська Федерація продовжує повномасштабне вторгнення на українські території, видаючи це за "спецоперацію по звільненню", прикриваючись твердженням, що українці та росіяни – братні народи. Але історія це неодноразово заперечувала.

Чому українці з росіянами ніколи не були "братськими народами"

Україна та Росія не братські народи / Фото: AFP

У своєму Telegram — каналі Центр протидії дезінформації навів кілька фактів, які допомагають розвіяти цю популярну серед росіян байку.

Все почалося з Києва

Київська Русь була сформована у IX столітті з центром у Києві. Протягом наступних кількох століть Руссю у широкому розумінні називали всю територію, де визнавали владу київських князів. Проте у вузькому значенні під Руссю знали землі середнього Подніпров'я навколо Києва. Землі на північному сході, де згодом сформувалося московське князівство на той час називали Залісся. Імперські амбіції Росії з'явилися набагато пізніше.

Різний історичний розвиток та сусіди

Витоки всього українського, білоруського, російського та литовського – у середньовічній Русі. Але формування в подальших століттях проходило за різних історичних обставин, визначивши істотні культурні, політичні та інші відмінності. А також різні мови, зокрема українську та російську.

Україна — країна демократичних традицій

Історичні долі сучасної України та Росії остаточно розділилися у XIII столітті, після монгольської навали. Наша держава почала розвиватися в руслі європейського контенту та культуру його мешканців визначала демократія, європейське право та самоврядування. А політична культура Московії формувалася під вплив ординських порядків домінуванням держави та відсутність приватної власності.

Україна – не "молодший брат"

Комуністична пропаганда сформувала чіткі шаблони для розгляду історії України. Насамперед вона мала бути придатком російської історії. Історичні події в Україні мають дублювати російські процеси. При цьому вони мають бути менш масштабними, другорядними. Однак ця пропаганда не мала нічого спільного із реальністю.

Україна – це європейська держава

Пропаганда РФ наголошує на дружбі з Україною та спільній боротьбі проти ворога, але жодного ворога немає. Є чіткий вибір українців – розвиватись і бути частиною цивілізованого європейського світу.

Унікальність та самодостатність української культури

Українці завжди були вільні у своєму творчому виборі та не підтримували ідеологію "російського світу". Українська культура самобутня і заслуговує на те, щоб бути в центрі уваги.

Штучні міфи про "єдиний народ" та "брати"

Концепція "братських народів" — це хворий твір радянської пропаганди замість російської імперської концепції "триєдиного народу". Це спроба насильно прив'язати українську історію до російської та заперечувати право українців та білорусів на власний історичний вибір.

Україна не залежить від Росії, як би окупантам цього не хотілося

Хоч як би не намагалася Росія, але їй не вдалося "прикувати" до себе Україну газовими трубами. Рівень доброго ставлення до росіян впав після того, як влада незаконно анексувала Крим і захопила частину Донецької та Луганської областей. Тоді й почали між нами палати всі мости, хоч і російські пропагандисти щось продовжували говорити про те, щоб ми маємо "об'єднатися та бути заодно".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що означають слова "хохол" та "кацап".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини