Головна Новини Суспільство мистецтво і культура "Арку дружби народів" пропонують перетворити на символ ЛГБТ
commentss НОВИНИ Всі новини

"Арку дружби народів" пропонують перетворити на символ ЛГБТ

Монумент в Києві "Арка дружби народів", який побудували до "возз'єднання України з Росією" хочуть перетворити на символ ЛГБТ.

20 травня 2024, 13:19 comments1226
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Очільник Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович заявив, що Арку Свободи українського народу, яка раніше мала назву "Арка дружби народів", можна переосмислити замість демонтування. Дробович запропонував три сценарії розв'язання проблеми з монументом.

"Арку дружби народів" пропонують перетворити на символ ЛГБТ

Арка дружби народів в Києві. Фото з відкритих джерел

В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" Антон Дробович розповів про кілька варіантів майбутнього для "Арки дружби народів". Два з них включають демонтаж, а третій — переосмислення об'єкта.

"Перший сценарій – повний демонтаж. Другий варіант – залишити все, як є, і тоді буде демонтаж примусовий, бо рано чи пізно це зроблять самі громадяни, як зробили з Леніним. Третій варіант – залишити арку і зробити, як в 2017-му році, з неї веселку як символ ЛГБТ або просто символ веселки над водою", — сказав Дробович.

За словами голови УІНП перефарбування арки в веселку — це спосіб переосмислити об'єкт. За його словами тріщина на "Арці дружби народів" не стала віральним символом та не змінила публічний простір. Тоді як арка кольору веселки до Євробачення у 2017 році спрацювала і об'єкт перестав сприйматись як радянський символ.

Разом з тим, Антон Дробович наголосив, що це не єдиний варіант переосмислення, адже можна функціонально змінити концепцію і за словами голови УІНП зробити з арки "якусь водяну гірку".

"Арка дружби народів" — була відкрита в рамках святкування 1500-річчя Києва та 60-ї річниці створення СРСР у 1982 році. Головний сенс спорудження об'єкта в часи СРСР був у символічному "возз'єднанні України з Росією".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Мінкульт пропонує змінити назву для монумента "Батьківщина-мати".

Також "Коментарі" писали, що перша країна, яка була у складі СРСР легалізувала одностатеві шлюби.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини