Головна Новини Суспільство події Запорізьку АЕС повністю зупинено
commentss НОВИНИ Всі новини

Запорізьку АЕС повністю зупинено

Наразі триває підготовка до охолодження енергоблоку №6 та переведення об'єкта в холодний стан

11 вересня 2022, 10:31
Поділіться публікацією:

Сьогодні о 3:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від мережі. За інформацією прес-служби "Енергоатому" в Telegram , останні три доби енергоблок працював у режимі острова, живлячи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт). Це пояснюється пошкодженням усіх ліній зв'язку Запорізької АЕС із енергосистемою України внаслідок російських обстрілів.

Запорізьку АЕС повністю зупинено

Загроза аварії на ЗАЕС

Повідомляється, що вчора ввечері після поновлення працездатності однієї з цих ліній зв'язку електроживлення стало можливим від енергосистеми України. Отже, було прийнято рішення про відключення енергоблоку №6 та переведення його в найбільш безпечний стан – холодну зупинку.

Однак у разі повторного пошкодження ліній зв'язку з енергосистемою, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом та обсягами дизельного палива.

У зв'язку з цим "Енергоатом" вживає заходів щодо організації постачання додаткових партій дизельного палива на атомну станцію. У НАЕК повторили заклик про створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС та припинення обстрілу ліній зв'язку атомної електростанції з енергосистемою.

Як відомо, представники Міжнародної агенції з атомної енергії відвідали ЗАЕС, щоб оцінити радіаційну безпеку. За результатами було підготовлено звіт. Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пояснює в інтерв'ю "Коментарям", що міжнародні організації надмірно обережні у формулюваннях та їхні висновки часто максимально розпливчасті. Водночас політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначає, що МАГАТЕ не повинна з'ясовувати, хто стріляв. Вона займаються питаннями ядерної безпеки, їхнє головне завдання – моніторинг ситуації. Де-факто ЗАЕС перебуває під контролем Росії. Вимагати демілітаризацію – не входить до компетенції МАГАТЕ, переконаний він.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини