Головна Новини Суспільство події Якими будуть землі Херсонщини, після того, як з них спаде вода, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Якими будуть землі Херсонщини, після того, як з них спаде вода, - експерт

Ґрунти, які залила велика вода у Херсонській області важко буде перетворити на родючі. Однак, є приклад Ізраїлю

8 червня 2023, 10:10 comments3121
Поділіться публікацією:

Про це в Телеефірі заявив науковець, професор кафедри екології Національного університету Києво-Могилянська Академія Євген Хлобистов, пишуть "Коментарі".

Якими будуть землі Херсонщини, після того, як з них спаде вода, - експерт

Після катастрофи на ГЕС ґрунти важко буде зробити знову родючими

На думку експерта, землі ще декілька місяців можуть перебувати під водою. А от коли вона спаде, цілком можливо, що ґрунти втратять свою родючість. Це нестиме загрози майбутнім врожаям в Україні. Водночас, повернути землям їх "функції" буде вкрай важко.

"Проте маємо приклад Ізраїлю, який на зовсім неродючих ґрунтах вирощує чимало різних фруктів та овочів. У них є спеціальні технології для таких специфічних, особливих ґрунтів. Мабуть, будемо запозичувати досвід таких країн як Ізраїль. Однак це питання не сьогодення. Зараз маємо інші загрози", — зауважив еколог.

Також, за словами науковця, існує чимала загроза забруднення Дніпра. У річку скидається вода із Каховського водосховища, в якому можуть бути небезпечні речовини.

"Зараз швидкість течії дуже висока – 27 метрів на секунду. При таких умовах виявити рівень забруднення неможливо, оскільки дуже стрімко змінюється стан води. Коли стабілізується ситуація, зможемо побачити забруднення і схвалювати подальші рішення", – додав він.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, — У МАГАТЕ заявили, що рівень води у Каховському водосховищі впав на 2,8 метра. За даними Гроссі, такий рівень води було зафіксовано о 18.00 за київським часом. Погодинні темпи втрат дещо призупинилися – до 5-7 см/год, на відміну від попередніх показників 11 см/год. Гроссі додав, що якщо рівень води впаде нижче 12,7 метрів, то Запорізька атомна електростанція більше не зможе перекачувати воду з резервуару на майданчик.

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини